OSLO/POPSENTERET: 19. oktober skal 100.000 bøssebærere ut og samle inn penger til vannprosjekter i åtte land: Haiti, Afghanistan, Pakistan, Somalia, Sør-Sudan, Etiopia og Tanzania. Tirsdag 07. oktober ble årets TV-aksjon åpnet på Popsenteret på Grünerløkka.

– Vi er heldige. Kirkens Nødhjelp er de eneste som har hatt denne aksjonen fire ganger. Vi jobber for å forandre verden, intet mindre. Hver eneste dag bruker kvinner og barn 200 millioner arbeidstimer på å hente vann. Det er det samme som å bygge 28 Empire State-bygninger, sa generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne Marie Helland, under åpningen.

LES OGSÅ: Barnekoret gikk fra dør til dør

Ikke bare en TV-aksjon

Haddy N’jie skal være programleder sammen med Jan Petter Saltvedt, og under åpningen fortalte hun om om sitt feltbesøk i Afghanistan.

– Det er en vanlig misforståelse at dette bare er en TV-aksjon. Dette er også verdens største dugnad hvor vi får lov til å forandre verden.


I Afghanistan traff N'jie en jente som bar 20 kg vann på ryggen hver eneste dag. N'jie sa til jenta at hun måtte være veldig sterk siden hun klarte det. Da svarte hun: «Det er like tungt for meg som for deg. Forskjellen er at jeg ikke har noe valg.»

LES OGSÅ: Flere tusen i markering for dyrepoliti

Tradisjon i kongefamilien


Dronning Sonja var med i aksjonskomiteen for den første TV-aksjonen i 1974, og var senest i 2010 beskytter for aksjonen. Siden første gang dronningen var med, har det vært tradisjon for kongefamilien å bidra på en eller annen måte, fortalte H.K.H. Kronprins Haakon, som i år er høy beskytter av aksjonen, under åpningen.

– For oss i Norge er det vanskelig å sette seg inn i hvordan en hverdag uten tilgang til rent vann er. Det å gi vann til en million mennesker er en sterk motivasjon, fortsatte kronprinsen.

Hva betyr det for kronprinsen å være høy beskytter av TV-aksjonen?


– Det er veldig fint, dette er jo verdens største dugnad. Og vann, årets tema, er veldig viktig. Det er viktig med både rent og nok vann. Det er et likestillingsaspekt, og det at mennesker får rent vann skaper også mange viktige ringvirkninger, sier kronprinsen til dittOslo.

LES OGSÅ: Takk helt fra Tanzania!

Feirer 40 år

TV-aksjonen feirer 40-årsjubileum i år, og de kan skryte på seg å ha samlet inn totalt syv milliarder kroner siden de startet.

– TV-aksjonen er en av NRKs stolteste dager i året. Det er tre ord som faller meg inn når jeg tenker på aksjonen, og det er fellesskap, kunnskap og engasjement. Vi setter søkelyset på noe som er viktig i samfunnet, og når vi har kunnskap blir vi klokere, og da engasjerer vi oss mer, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Aksel Hennie har regissert årets kampanjefilm, hvor vi møter tolv år gamle Agnes fra Tanzania. Hun går fem timer hver eneste dag for å hente vann.

– Klokken seks om morgenen går hun hjemmefra for å finne vann. Vannet hun drikker er så dårlig at hvis vi hadde drukket det, hadde vi havnet på sykehuset. Tusen takk for at Agnes nå får vann. Hun setter veldig stor pris på det, sa Hennie.

Les også: Slik skal Oslo sentrum utvides til Groruddalen