*Nettavisen* Nyheter.

Dette er vi mest allergisk for

Foto: (Foto: Thinkstock)

Hasselnøtter og peanøtter er nummer en og to på allergitoppen.

26.11.10 11:53

(SIDE2): Selv om det er frivillig å melde inn matallergi, ønsker Matallergiregisteret ved Folkehelseinstituttet (Fhi) flere meldinger.

Hos barna er det som oftest egg og melk som gir allergireaksjoner, hos de voksne er det hasselnøtter og peanøtter. Det er også mange voksne som reagerer på skalldyr. Derimot er det relativt få som reagerer på fisk, skriver Fhi på sine sider.

Matallergi er et problem for rundt 100.000 personer i Norge. 2-3 prosent av den voksne befolkningen og 5-7 prosent av de små barna er rammet. Fordelingen mellom kvinner og menn er henholdsvis 60 prosent og 40 prosent.

Kryssreaksjoner
Fordi pollenallergi er et stadig økende problem i Norge fører det trolig til flere allergiske reaksjoner mot mat. Dette fordi pollen kan gi kryssallergi mot frukt, grønnsaker og nøtter. De allergiske reaksjonene kan være alvorlige og i verste fall dødelige, men forekomsten av alvorlige allergiske reaksjoner på mat i Norge er ikke kjent.

Spiser mer ute
Økt import av «ny» og eksotisk mat til butikker og spisesteder gjør også at vi møter mange nye stoffer som kan gi allergi (allergener). Unge mennesker spiser oftere ute nå enn før, og da har man liten oversikt over hva maten inneholder og hvordan den er tilberedt. Dette kan være en grunn til at unge voksne så ofte har allergiske reaksjoner på mat.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.