Gå til sidens hovedinnhold

Dette fant politiet på Utøya

Sterke bilder vist i retten.

Politiet fant 189 patronhylser på Utøya. Sterke bilder ble vist i Oslo tingrett.

- Hvis man har et mål om å ta livet av flest mulig. Var dette utstyret adekvat for å oppnå dette målet? spurte forsvarer Geir Lippestad i Oslo tingrett

- Ja, det vil jeg si, svarte politibetjent Gøran Dyvesveen.

Politibetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos ledet det tekniske arbeidet på Utøya mellom 23. juli og 28. juli 2011. Han advarte mot sterke bilder da han startet sin presentasjon av åstedet i Oslo tingrett torsdag.

189 hylser ble funnet på Utøya - 92 fra pistolen og 97 fra rifla. Politiet vet at det ble avfyrt flere skudd, men at en rekke hylser ble kastet i vannet og ikke er funnet. Politioverbetjent Morten Støen i Kripos har beregnet at Breivik avfyrte 121 pistolskudd og 176 rifleskudd - altså totalt 297 skudd. Etterforskningen bekrefter at Breivik avfyrte de fleste dødelige skuddene på kloss hold.

Ammunisjonen som Breivik brukte er standard ammunisjon som man kan kjøpe i norske butikker. Politioverbetjent Morten Støen i Kripos presenterte våpnene som ble brukt på Utøya, og konstaterte at det ikke har vært brukt andre våpen på Utøya enn Breiviks pistol og gevær.

Politibetjent Dyvesveen viste først kofferten til Breivik. Det var denne kofferten som kaptein Jon Olsen kjørte opp til Hovedhuset like før Breivik drepte sine første ofre.

I kofferten lå en vernevesten med falsk politimerke på ryggen. Breivik tok ikke på seg vesten fordi det ville hemmet ham da han gikk rundt på øya.

Over 1000 ubrukte skudd
Den inneholdt også tre riflemagasiner, en magasinfyller, haglepatronbelte, håndjernstrips, plate til vernevest som skal kunne motstå panserbrytende amunisjon, samt patronesker med til sammen over 1000 skudd til rifle og pistol. Flere esker hadde blodspor fra et rift som Breivik hadde hatt i fingeren på Utøya.

Politiet fant også kanner med åtte liter med diesel som Breivik ikke hadde klart å antenne. I en liten bag hadde Breivik også hatt med seg gassmaske og førstehjelpsutstyr.

Bildene som ikke ble vist
Etter de første bildene tok politiet Oslo tingrett med på en grufull rundtur på Utøya. Dyvesveen pekte ut hvor de døde var funnet, hvor patronhylser hadde ligget, og hvor det var merker etter skudd.

De fleste bildene er tillatt offentliggjort av Oslo tingrett. Unntaket er bildene fra inne i Kafebygget. Årsaken er at disse bildene kan knyttes til drapene på flere ofre.

I et hjørne av et rom - der det hadde ligget sju døde mennesker - lå blodpølene igjen på gulvet. Det hadde her blitt funnet 29 hylser fra pistolen til Breivik. I dette huset hadde han ikke brukt rifle, men bare pistol. Fra bildene kunne retten se hvordan Breivik hadde skutt en rekke ganger mot mennesker som hadde ligget på gulvet.

De døde på Kjærlighetsstien
I et annet rom ble det funnet fem døde og 19 patronhylser. Da bildene ble tatt var blodspruten på veggen helt nede på bakken. Det var tydelig at Breivik også her hadde skutt på liggende personer.

I sin forklaring fortalte Breivik her at han byttet magasin i pistolens mens ungdommer skrek i panikk, og hvordan han skjøt de på kloss hold.

Etter bildene fra Kafebygget viste Kripos bildene fra Kjærlighetsstien der det ble funnet 10 døde. Duvesveen fortsatte å fortelle om døde mennesker og tomme patronhylser. Ytterligere fem personer ble skutt i dette området. Helt opptil et gjerde ved skrenten ned mot vannet hadde 10 personer ligget. Bare én jente overlevde at de mange AUFerne som hadde forsøkt å gjemme seg her.

Bommet
Også inne i Skolestua ble det funnet prosjektiler, men heldigvis ble ingen av de 47 ungdommene som gjemte seg her truffet. Breivik turte heller ikke å gå inn i huset i frykt for å bli overmannet.

Kripos har også gjennomgått prosjektilene som traff båten Reiulf. I denne båten flyktet flere AUFere. Seks treff ble funnet i skroget like nedenfor der styrmannen satt i båten. Alle skuddene gikk gjennom skroget. Ingen i Reiulf ble skadd.

Pumpehuset
Politiet viste også bilder fra Pumpehuset der 14 personer ble funnet drept. 37 hylser ble funnet i dette området.

Ved Stoltenberget viste bildene et kratt der seks personer ble funnet drept.

- Her i området ble det funnet 17 patronhylser. Alle fra rifle, fortalte Dyvesveen.

I det samme området ble det funnet klær til de som hadde lagt på svøm ut fra øya og overlevd.

Breiviks uniform
Brevik ble pågrepet like ved Skolestua. Kripos viste fram en dukke kledd opp i «politiuniformen» til Breivik med et stort magasinbelte rundt magen og ipod festet midt på brystet. På ryggen hadde Breivik en liten ryggsekk med en drikkebeholder. På høyre side hadde han pistolen i en lårhylster.

Pistolen – en Glock med lasersikte – var tom for ammunisjon da han ble tatt. På pistolen var det skrevet Mjølnir etter Tors hammer. Rifla var påmontert et rødpunktsikte og ladd. Det var også montert på en bajonett og et lasersikte på rifla. Breivik hadde nærmere 100 skudd igjen på seg da han ble tatt. På geværet var det skrevet Gungnir etter Odins spyd.

Breivik hadde festet metallsporer bak på skoene sine som han kunne bruke som våpen ved spark.

Drapsmannen hadde også 5200 kroner på seg i kontanter.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken