*Nettavisen* Nyheter.

Dette får du ikke bytte

Lørdag er det tid for å bytte de kjipe presangene du fikk til jul. Sjekk hva du må huske på.

25.12.08 17:07

(iBergen.no) De som har kjøpt julepresanger til deg bør i hvert fall ha bedt om byttekort. Det er første bud, men ikke alt kan byttes.

Nei-listen
- Når det gjelder bytting så er det vel egentlig bare undertøy og hygieniske artikler som det er tradisjon for at man aldri får byttet, forteller Martin Skaug Halsos som er rådgiver hos Forbrukerombudet i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Les alt om bytting av julegaver her. (Ekstern lenke).

Verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg rett til å bytte en feilfri vare. Som kunde har du ingen lovbestemt «angrefrist» eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning. Men selv om dette ikke er bestemt i lov, har bytte i flere bransjer vært praktisert så lenge at det har blitt helt vanlig. Dette gjelder spesielt for typiske gaveartikler som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker, DVD-er og CD-er. Men ikke alle bransjer er like lysten på å la deg bytte.

- Databransjen er kjent for å være kjip, sier Halsos.

Ubrukt og uskadet
For å kunne få lov til å bytte, er det en klar forutsetning at det dreier seg om en ubrukt og uskadet vare. Selgeren må med andre ord uten problemer kunne legge fram varen til nytt salg. At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren kan nekte å bytte dersom emballasjen er skadet.

Når det gjelder tiden du har på deg til å få byttet fra deg det du ikke ville ha praktiseres dette ulikt. Mange større kjeder har etablert egne regler med 8, 10 eller 14 dagers bytterett hele året. De fleste strekker seg imidlertid lengre ved bytte av julegaver fordi kjøpet ofte kan være foretatt lengre tid i forveien.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag