*Nettavisen* Nyheter.

Dette får du om toget er forsinket

Foto: Knai, Vidar (SCANPIX)

Nye regler fra i dag.

01.02.10 22:12

- Fra og med i dag 1. februar 2010 vil kunder hos NSB som opplever 30 minutters forsinkelse få 50 prosent av billettprisen tilbake på de fleste strekninger, skriver NSB i en pressemelding.

Unntaket er strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Kristiansand-Stavanger, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø, der kundene vil få tilbake 50 prosent av billettprisen ved forsinkelser på over en time.

- I praksis så betyr det at de som har opplevd slike forsinkelser tar kontakt med NSB for å få refusjon. NSB er glad for å få på plass en kompensasjonsordning, men målet er at kundene skal få et så godt produkt at kompensasjonsordningen på sikt blir overflødig, uttaler konsernsjef Einar Enger i NSB.

Åtte kroner opprinnelig
Nyheten kommer bare to dager etter at Aftenposten skrev at NSBs forslag til nye regler var at kunden ved forsinkelser mellom 60 og 120 minutter skulle ha krav på kun 8,33 kroner.

Ved forsinkelser over 120 minutter var forslaget en tilbakebetaling av bare 16,66 kroner.

Den første timen ved forsinkelse skulle man altså ikke få noen ting, men her har altså NSB nå snudd.

- Jeg antar at folk ikke synes dette er en tilfredsstillende kompensasjon. Det virker litt ugjennomtenkt. Derfor har vi bedt NSB tenke seg om en gang til, sa avdelingsdirektør Gry Nergård i Forbrukerombudet til avisen.

Slik det har vært til nå så har man ikke fått noe tilbake ved forsinkelser. Men på grunn av nye EU-regler, har norske myndigheter i over et år jobbet med å få på plass en ordning for tilbakebetaling.

- Bedre enn EU-krav
De nye reglene gjelder alle, også periodebillettkunder.

- For oss er det viktigste at toget går når det skal, men vi har lyttet til kundene som ikke har fått det de har betalt for. Derfor er vi glad for å innføre denne ordningen som er langt bedre enn den EU foreslår, sier Enger.

Kunden må selv kontakte NSBs Servicesenter for å få utbetalt kompensasjon.

- Det er i de tettest befolkede områdene pendlerne rammes hardest ved avvik. Derfor er det rettferdig at retten til prisavslag utløses raskere enn ellers i landet, skriver NSB i pressemeldingen.

Priseksempler fra NSB:
Reise med full pris Oslo-Trondheim koster 852 kroner. Avslaget blir 426 kroner hvis toget er mer enn 60 minutter forsinket.

Reisende med lokaltog Oslo-Drammen betaler 91 kroner. Ved mer enn 30 minutter forsinkelse gis et prisavslag på 45 kroner.

Periodekort Tønsberg-Oslo koster 2874 kroner. Dette deles på 30 dager. Da blir avslaget 96 kroner minus 50 prosent, eller 48 kroner i avslag per dag toget er mer enn 30 minutter forsinket.

Periodekort Hamar-Oslo koster 3284 kroner. Dette deles på 30 dager. Da blir avslaget 110 kroner minus 50 prosent eller 55 kroner per dag toget er mer enn 30 minutter forsinket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.