RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette fenger Økokrim

Sist oppdatert:
I et brev til Kredittilsynet avslører Økokrim hvilke saker de prioriterer og hvorfor de ikke ville etterforske norgeshistoriens største fondsskandale. Les mer her
Denne uken kunne iMarkedet.no avdekke at Økokrim ikke ville etterforske Sundal Collier Fondsforvaltning, som Kredittilsynet tidligere i år anmeldte.

Bakgrunnen for anmeldelsen var et tilsyn hos forvaltningsselskapet som hadde fondspenger til blant andre norske småsparere i forvaltning i aksjefond.

Dette tilsynet avdekket flere alvorlige lovbrudd, og hadde det ikke vært for at selskapet selv stengte ned sin virksomhet, solgte ut alle aktiva og gikk fullstendig i oppløsning så hadde Kredittilsynet selv stengt Sundal Collier Fondsforvaltning. Saken førte også til at Steinar Strømsnes måtte gå fra stillingen sin. Han ledet Sundal Collier Fondsforvaltning, men har nå gått i dekning.

Beslutningen til Økokrim har skapt harme blant annet hos flere av iMarkedet.nos lesere. Nå kan iMarkedet.no avdekke hvorfor Einar Høgtveit, sjef for Økokrim, sa nei.

I et brev til Kredittilsynet der Økokrim forklarer beslutningen om å avvise Sundal Collier-saken, skriver Høgtveit følgende.

- For så vidt gjelder økonomiske straffesaker, skal enhetens begrensede ressurser først og fremst settes inn mot overtredelser av bredere samfunnsmessig betydning. Eksempler her er alvorlige brudd på offentligrettslig reguleringslovgivning, samt skatte- og avgiftsunndragelser, verdipapirkriminalitet og brudd på konkurranseregler, skriver Høgtveit i brevet iMarkedet.no har fått tilgang til.

Videre skriver Økokrim:

"Andre prioriterte områder vil være korrupsjon, alvorlige bedragerier ovenfor en større krets av personer eller offentlige støtteordninger, større konkurssaker og hvitvasking av utbytte fra straffbare handlinger."

Økokrim har også en tommelfingerregel dersom anmeldelsene gjelder enkeltpersoner. Da bør nemlig den forventede straffereaksjon være ubetinget fengsel.

- Saker som i hovedsak dreier seg om sivilrettslige tvister og hvor erstatning ofte fremstår som en adekvat reaksjon, faller utenfor de prioriterte områder. Utover dette søkes saksporteføljen diversifisert slik at de fleste hovedkategorier økonomisk kriminalitet er representert, skriver Økokrim i brevet.

I brevet skriver Høgetveit at beslutningen til Økokrim ikke er til hinder for at saken kan anmeldes til lokalt politidistrikt.

Høgetveit sier til iMarkedet.no at det aldri har vært meningen at Økokrim skal blande seg inn i alle økonomiske saker i Norge. Et eksempel på en økonomisak som ble håndtert av lokalt politi, er den mye omtalte Røkke-saken. Den ble håndtert av Oslo Politikammers avdeling.

Kredittilsynet ønsker ikke å kommentere avvisningen fra Økokrim, men det er på det rene at Tilsynet er sterkt uenig i avgjørelsen. Kredittilsynet har håndtert Sundal Collier-saken som en svært alvorlig sak innen økonomisektoren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere