RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette flyet koster én million i timen

Foto: BAY ISMOYO (Afp)
Sist oppdatert:
Valgkampen koster skattebetalerne en formue.

President Barack Obama har for alvor startet valgkampen med store ambisjoner om å bli gjenvalgt i november.

I motsetning til de andre presidentkandidatene, som busser rundt over hele landet eller benytter seg av kommersielle rutefly, kan president Obama reise med det fantastiske presidentflyet Air Force One når han skal drive valgkamp rundt om i landet.

Brukes til valgkamp
Denne helgen reiser Obama til delstaten Florida for å holde en tale om den økonomiske situasjonen, noe som anses for å være en av presidentens offisielle plikter. Problemet er bare at Obama kombinerer det offisielle besøket med å avholde et pengeinnsamlingsmøte.

Siden 1. januar har Obama vært på fire flyturer utenfor Washington D.C., hvor han har deltatt på totalt 18 pengeinnsamlingsmøter, kombinert med andre offisielle plikter.

Presidentens bruk av Air Force One i valgkampen, har tiltrukket seg kritikk fra de republikanske presidentkandidatene. Men også skattebetalerne har stilt spørsmål om hvem som egentlig betaler for de rådyre flyturene.

- Utgiftene skal deles i to
Presidentens offisielle reiser blir tradisjonelt betalt av skattebetalerne, mens presidentens valgkampreiser skal dekkes av presidentens valgkampkomité. Når offisielle plikter kombineres med valgkamp, skal utgiftene i prinsippet deles i to.

- De fleste presidenter har fordoblet antall reiser (i valgkampperioden), og sier at de følger loven, noe som er en komplisert formel som egentlig ingen skjønner, sier professor i statsvitenskap ved U.S. Naval Academy, Brendan Doherty, til ABC News.

- Og selv på rene politiske reiser, så ender skattebetalerne med å betale deler av regningen, sier han.

Dekker ikke reelle kostnader
En tommelfingerregel er at når en sittende president benytter seg av Air Force One til rene politiske reiser, så skal det tilbakebetales en sum som tilsvarer en flybillett på førsteklasse, for hver passasjer som jobber direkte med valgkampen.

Men den summen er ikke i nærheten av å dekke de reelle kostnadene til Air Force One, hæren av agenter som er med på turen, eller de ekstra flyene som skal transportere presidentens bilkortesje.

Koster én million i timen
Driftskostnadene for Air Force One koster svimlende 179.750 dollar for hver time den er i luften. Dette utgjør i overkant av én million kroner. Utgiftene dekker blant annet drift, drivstoff og overhalling. Mens kostnadene knyttet til besetningen er ikke inkludert, ettersom de får betalt uavhengig om flyet er i bruk.

Obamas tur til Florida fredag vil koste 674.000 dollar, som utgjør 3774.400 kroner i dagens kurs.

Ettersom turen både er offisiell og politisk, er det vanskelig å vite nøyaktig hvor stor andel Obamas valgkampkomité skal betale.

- Den føderale valgkommisjonen har ikke vært tydelig på hvordan kostnadene for slike turer med kombinerte formål skal betales, sier juridisk ekspert Paul Ryan til ABC News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere