*Nettavisen* Nyheter.

Dette fører til at du spiser mer

Foto: (Thinkstock)

Vi spiser mer om et produkt er merket med «liten porsjon» - selv om den egentlig er stor.

(SIDE2): Porsjonsmerking og angitt størrelse på maten påvirker mengden mat du spiser - og ikke nødvendigvis på den positive måten.

Lurer seg selv
I en ny amerikansk forskningsstudie oppdaget forskere at folk har en tendens til å spise mer av et produkt hvis det er merket som «normal porsjon» sammenlignet med en porsjon som er merket som «to porsjoner», selv om mengden egentlig er den samme, skriver Daily Mail.

To i forskergruppen, Dr Brian Wansink og Dr David Just, mener at porsjonsmerkingen og den angitte størrelsen på matpakningen har større innflytelse på hvor mye man spiser sammenlignet med faktisk normal porsjon plassert på en tallerken.

Hvis en porsjon derimot var merket som «stor» eller «ekstra stor» var det større sjanse for at deltakerne i studien lot det være igjen noe mat på tallerkenen.

Nå håper ekspertene at de nye funnene kan bidra til å bekjempe den stadig voksende overvektsproblematikken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pris og farge påvirker
Dr Wansink og Dr Just oppdaget også at hvor mye en person er villig til å betale for et produkt, avhenger av etiketten.

Hvis matporsjonen er merket som «liten» er man opptatt av at produktet faktisk koster mindre enn et produkt som er stemplet med «normal porsjon», selv om den lille porsjonen kan inneholde større mengde mat sammenlignet med en «normal» eller «stor» porsjon.

Videre kan også fargen på tallerkenen påvirke hvor mye mat en person spiser.

Tidligere har forskerne funnet ut at desto større fargekontrast der er mellom bordplaten og tallerkenen, jo mer mat spiser man.

Hvite og sorte tallerkener skaper ofte størst kontrast og kan dermed få en person til å spise mer, hevder forskerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.