RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock)

Dette førte til vinrekord

Vin og øl røsket vekk i juli.

(SIDE2): Sommer med god varme og mye sol gjør sitt for at salget øker på Vinmonopolet. I år har det vært en slik sommer, og de aller ferskeste tallene fra polet bekrefter værtrenden.

Godt vær får skylda
- Det er en tydelig økning fra juli i fjor til juli i år, salget økte med 6,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Salgsøkningen i juli henger sammen med fint og varmt sommervær i store deler av landet, sier kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, til Side2.

- Vi har merket at det har vært godt vær i motsetning til det kalde og dårlige været vi hadde i fjor. Sommeren med varmt og tørt vær har gitt økning i salget av hvitvin og musserende vin, sier han.

Tallene viser at rødvinen var den eneste vintypen som gikk litt ned i salget. I 2012 da juli var våt og kald koste folk seg inne med rødt i glasset, i år har folk kost seg med lysere, lettere drikke utendørs til skalldyr og sjømat.

- Vi ser en økning på 27 prosent for musserende sammenlignet med fjoråret, og 26 prosent økning for rosévin, sier kommunikasjonsdirektøren.

Rosévinen har økt i popularitet de siste årene, og nordmenn har lagt sin elsk på den.

- Tegn i tiden viser at rosévin har blitt langt mer populær enn for bare ti år siden. Det har med flere vintyper, større utvalg og bedre kvalitet å gjøre. Rosévin egner seg dessuten til masse forskjellig mat, og er klassisk sommerdrikk i det fine været, sier Bing Lorentzen.

For musserende er Italia en klar vinner, nordmenn elsker prosecco og kjøpte 45 prosent mer enn i 2012.

Mye øl
Svakvinsalget generelt økte med 6,9 prosent fra i fjor, mens øl gikk opp hele 38,2 prosent.

- Øl er den nye vinen. Folk er opptatt av det for tiden, og interessen for øl er økende. Men det er allikevel en liten andel av hva vi selger totalt.

Vinmonopolet har de siste årene med dårligere somrer opplevd at grensehandel og alkoholkjøp på flyplasser har tatt deler av salget.

Over tid har en hovedtrend vært fortsatt vekst i vinsalget, mens det har vært en nedgang for brennevin og sterkvin. Noe det også har vært denne sommeren. Dette mener Vinmonopolet trolig skyldes grunnleggende utviklingstrekk i markedet, men nedgangen for brennevin kan også ses i sammenheng med rekord i grensehandelen og antall flypassasjerer til utlandet. Turer til Strömstad er yndet for nordmenn i årevis, men pressesjef i svenske Systembolaget, Lennart Agén, sier til Side2 at de ikke lenger publiserer statistikk for salg i grensehandelbutikkene. Men på generell basis ses den samme trenden i vårt naboland.

- Salget øker med cirka 15-20 prosent om sommeren. Våre kunder, uavhengig av hvor de bor har ferie, treffer venner og griller på kveldene. Framfor alt øker etterspørselen på øl og roséviner, sier Agén.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere