Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette frykter politiet mest med hjemme-alene-festene

FRYKTER VOLDTEKTER: Voldtekter, og grenseoverskridende seksuell adferd, er det politiet frykter mest med unges hjemme-alene-fester.
FRYKTER VOLDTEKTER: Voldtekter, og grenseoverskridende seksuell adferd, er det politiet frykter mest med unges hjemme-alene-fester. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Hjemme-alene-festene er arena for overgrep.

- Det vi er mest bekymret for, er at hjemme-alene-festene blir arena for alvorlige ting som vold, seksuelle overgrep og grenseoverskridende seksuell atferd, sier leder Anne Merete Ansok ved forebyggende avsnitt på Majorstua politistasjon i Oslo.

Tirsdag skrev Nettavisen at politiet opplever å få kjeft av foreldre, etter at politiet har avsluttet barnas hjemme-alene-fester.

Les: Klager over at politiet avbryter barnas fyllefester

Frykter seksuelle overgrep
Ansok sier at politiet på Majorstua «svinger innom» mellom to og fire slike fester i løpet av en helg. Ofte er det på grunn av for mye støy, for fulle ungdommer, eller for mange gjester som arrangøren har mistet kontroll over.

- Vi reiser ikke rundt og oppsøker fester, men vi blir varslet av naboer eller Natteravnen når det ikke går bra, sier Ansok.

Det er imidlertid mer alvorlige hendelser som politiet frykter skal skje på disse festene. Politiet har dårlig erfaring med at ungdom ned i 14-årsalderen drikker seg fra sans og samling når foreldrene er borte, og at dette i noen tilfeller fører til at unge jenter blir seksuelt misbrukt av ungdom de kjenner fra før.

Flest voldtekter på fest
- På disse festene drikker ungdom mer enn de ville gjort i det offentlige rom. Vi vet også at de fleste seksuelle overgrep, og grenseoverskridende aktiviteter, skjer blant ungdom som er tett på hverandre og som kjenner hverandre fra før, sier hun.

Nettopp frykten for hva som kan skje hvis festen fortsetter utover natten, gjør at politiet gjerne bryter opp hjemme-alene-festene før festdeltakerne selv mener det har gått for langt.

Foreldre som ikke skjønner
- Hverken festdeltakerne, eller foreldrene deres, har den samme erfaringen som politiet. Av erfaring vet vi hvordan disse festene kan utvikle seg. Derfor har vi også lavere terskel for å stoppe festene enn det foreldre og festdeltakerne selv har. Det kan både festdeltakere og foreldre synes er urettferdig, sier Ansok.

- Hva er deres råd til foreldre og ungdom som vil arrangere hjemme-alene-fester da?

- Vi ser egentlig ikke på noen hjemme-alene-fester som positivt. Vi mener at foreldrens tilstedeværelse bør være en forutsetning for hjemme-fester, sier Ansok.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!