Gå til sidens hovedinnhold

- Dette går ikke an å forstå

Dyp alvor og tårer preger Oslo sentrum.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Det er en alvorlig og tynget stemning i hovedstaden. Folk er nysgjerrige og oppsøker sperringene rundt regjeringskvartalet for å prøve å forstå omfanget av hva som har skjedd.

På grunn av sperringene kommer man ikke kommer i nærheten av hovedblokka i Regjeringskvartalet, som fikk de største skadene under bombeangrepet fredag. Bilen med bomben ble plassert rett utenfor høyblokka, og det letes fortsatt etter savnede i bygget. Selv om man ikke får sett Regjeringskvartalet på nært hold, vises likevel kraften av bomben flere steder, flere vinduer mangler blant annet i flere bygg, blant annet i Arbeiderpartiets lokaler på Youngstorget, VG-Huset, Politidirektoratet og flere butikker i Torggata.

Ved sperringene rett ved VG-huset i Akersgata har det mandag formiddag møtt opp et femtitalls personer for å se sporene etter fredagens hendelser. Sperringene er strengt bevoktet av to vakter fra forsvaret, som også bærer våpen.

Folk prater stille, tar bilder, og stopper opp bare for å se et par minutter.

Der står også Tove Hansen, hun er opprinnelig fra Lier, men bor i Oslo.

- Jeg følte vel egentlig at jeg ville se det, for å fatte omfanget av det. Det er lett å ikke helt fatte det som har skjedd, forteller hun til Nettavisen.

Dette er første gang hun er ute så nærme bomben eksploderte.

- Jeg har ikke vært her tidligere, litt fordi jeg tenkte at politiet ikke ville at man skulle komme så nært, sier Hansen videre.

Hun forteller at hun først reagerte på nyheten om det som hadde skjedd med redsel.

- Jeg ble redd fordi jeg kjenner en del personer som jobber her. Jeg tenkte også litt på at jeg ikke følte meg trygg i Oslo, men jeg tenker ikke det nå lengre, nå er uansett beredskapen så høy, sier hun videre.

Flere steder er det lagt ned blomster og lys, men det største havet av blomster er det som ligger ved Oslo domkirke. Det blir stadig større og større, og mange mennesker kommer til for å se på, og legge ned blomster og lys. Flagg, bilder, dikt, og vers pryder også havet. Folk kommer inn og ut i kirken, og en del presse er også til stede.

Folk klemmer hverandre, gråter, flere kommer med blomsterbuketter og lys som de legger ned.

- Vi hadde lyst til å gå ned å se, forteller Kristin Wist og Silje Fransen, som er to av de framøtte mandag formiddag.

- Jeg tenker på foreldrene som har mistet barna sine, jeg har selv en 16 år gammel datter som er AUF-er, men hun var ikke på Utøya, forteller Wist.

De er begge to sjokkerte over hva som har skjedd.

- Jeg er i vantro. Det går ikke an å forstå, forteller Fransen.

Wist peker på en papplate med et bilde på, det er en mor som har skrevet til datteren sin, som ble drept på Utøya.

- Dette er veldig sterkt, sier hun.

Rasa Ziemyte er opprinnelig fra Latvia, men bor i Bergen. Hun tok turen til Oslo etter at hun fikk vite hva som hadde skjedd.

- Jeg kom hit for å vise min respekt. Det går ikke an å fatte at noe slikt har skjedd. Det er enormt tap, for familie, foreldre, venner, ja for hele landet, sier hun.

Hun sier at hun føler at det er vanskelig å være her.

- Jeg har sett mange personer som gråter og viser stor sorg. Det er vanskelig å se på, sier hun videre