Gå til sidens hovedinnhold

- Dette går ikke halve veien en gang, sett med SVs øyne

- Endringen i kontantstøtten har kun beskjeden betydning, sier professor.

Regjeringen vil fra august neste år fjerne kontantstøtten for toåringene, mens støtten økes for barn mellom ett og halvannet år.

Nyheten kom en drøy uke før valget 12. september.

SV som i TV 2s måling fredag fikk 4,5 prosent oppslutning, kjemper desperat for å kapre velgere i valginnspurten.

- Beskjeden betydning
- Hvordan ser du på denne saken for SVs del, professor Anders Todal Jenssen?

- Den vil ha beskjeden betydning. Dette er jo Ap, SV og Sp allerede enige om, sier Todal Jenssen.

Og så skyter han inn:

- Dette går ikke halve veien en gang, sett med SVs øyne. Det er ikke snakk om noen stor endring, påpeker NTNU-professoren.

- Alle kan roe seg
Han mener det er grunn til å roe seg i begge leire:

- Både de som jubler og de som gjør det motsatte, som KrF-leder Knut Arild Hareide, kan roe seg. Man har gått tilbake til første trinn og heller ikke mer.

- Hvorfor løftes denne saken opp nå?

- Jeg tror den har vært under oppseiling lenge. Alle de tre rødgrønne har sagt det skulle komme en endring, og da er det greit med en avklaring. Det er litt godt nytt for hele regjeringen, men ikke noe mer.

- Hvilken betydning har dette for KrF?

- Det kan være veldig bra hvis de klarer å få folk til å tro at det er en dramatisk økning. Men ser vi på tallene, er det ikke mange som har brukt kontantstøtten i denne gruppen, så det spørs hvordan de kommer til å formidle budskapet.

Redaktør: - Tapersak
Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, skriver i sin leder mandag at han tror dette er en «tapersak fordi det neppe gir noen stor velgerboost å ta bort en rettighet, og fordi alle SV-tilhengere vet at partiet er imot kontantstøtte».

Les Stavrums kommentar: «Heller barnehage enn kontanter»

Stavrum er positiv til å fjerne kontantstøtten hvis det innføres reell full barnehagedekning: «Såkalt full barnehagedekning er en illusjon for de foreldrene som pålegges flere timers reisevei hver dag for å frakte barna til og fra barnehage på andre siden av byen».

KrF: - Reduserer fleksibiliteten
- Dette reduserer fleksibiliteten og mangfoldet i vårt samfunn, sier varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe, til Nettavisen.

Mandag er hun gjesteredaktør i Nettavisen.

- Det er småbarnsforeldre, ikke minst i grisgrendte strøk, som kommer til å merke det sentrale grepet. Jeg liker det ikke, legger hun til.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken