Gå til sidens hovedinnhold

- Dette går regimets vei

Drepingen fortsetter til tross for Kofi Annans forsøk på våpenhvile.

FN og Den arabiske liga har arbeidet med en våpenhvileavtale mellom det syriske regimet og opposisjonen. Formålet er å tilrettelegge for en politisk løsning på grusomhetene i Syria. Forhandlingene ledes av Kofi Annan som er spesialutsending til Syria.

Avtalen innebærer at syriske styrker trekker seg ut av urbane områder i løpet av tirsdag, og at all våpenbruk opphører innen torsdag.

- Etter mye om og men gikk syriske myndigheter inn for denne avtalen. Men som jeg sa da, så må man forvente at de bruker dette til å hale ut tiden for å fortsette med det de har gjort hele tiden, nemlig å søke en militær løsning på dette problemet, sier Syria-ekspert og prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

Forlanger nye betingelser
- De har sagt at de vil akseptere denne avtalen som har klare stipuleringer om hvor syriske styrker først skal trekke seg ut, og at all vold skal opphøre, og at opprørerne skal gjøre det samme.

- Men så har de forlangt nye betingelser, avvæpning og skriftlige garantier som er langt utenfor det Kofi Annan-planen stipulerte. Og det kan de gjøre fordi russerne er lydhøre i forhold til dette argumentet om at regimet bekjemper terrorisme, sier Kverme.

Ifølge FN har mer enn 9000 mennesker blitt drept i opprøret som har vart i over ett år. Det syriske regimet sier at 2000 sikkerhetssoldater har blitt drept av det de omtaler som «terrorister» og «gjenger».

Ingen tegn til våpenhvile
Så langt er det ingenting som tyder på at det syriske regimet vil gjennomføre en tilbaketrekning av styrkene tirsdag. Syriske aktivister har opplyst at regimet har tidlig tirsdag bombardert den vestlige byen Homs. I tillegg er det meldt om militær aktivitet i Aleppo og andre steder.

Bare i løpet av mandag skal minst 100 mennesker ha blitt drept i kamper i Syria.

Videre har syriske styrker angrepet flyktningeleirer på tyrkisk side mandag. Dette resulterte i minst to dødsfall. Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har tirsdag anklaget Syria for å ha krenket den tyrkiske grensen ved å angripe flyktningleirene.

Lite handling
Kverme tror ikke man kan forvente altfor mye fra Tyrkia, til tross for angrepene fra syrisk side.

- Tyrkia har vært veldig tydelige og kritiske til det syriske regimet. Men samtidig har det vært mye retorikk og lite handling. Så nå sier Tyrkia igjen at de vil iverksette tiltak uten å utdype hva det innebærer.

- Men de har sagt at de vil forbeholde seg retten til å gå inn i Syria for å skape sikre soner ved grensen. Med denne økningen av flyktningestrømmen, så er dette en mulighet som blir mer aktuell, sier han.

Tyrkia har opplevd en stor økning i antall flyktninger fra Syria, inkludert avhoppere fra den syriske hæren. Offisielt har Tyrkia tatt imot 24.000 syrere.

- Har gått regimets vei
- Hva vil skje videre nå som våpenhvileavtalen ser ut til å ha kollapset, Kverme?

- Det vil avhenge veldig mye av Russland og Kinas holdning. Foreløpig så har det gått regimets vei fordi de har evnen til å hale ut tiden med militære offensiver mot alt som lukter av opposisjon, og alt tyder på at de vil fortsette med det. Det er dessverre grunn til å tro at drapene og krigshandlingene vil fortsette en stund.

- Det hviler et veldig stort ansvar på Annan og FN når man går inn på denne typen avtaler, når man burde visst at dette er et regime som ikke har villet forholde seg til noen avtaler, sier Kverme.

Kommentarer til denne saken