RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette gebyret økte med 40 prosent i fjor

(Renovasjonsetaten, Oslo kommune)
Sist oppdatert:
Likevel har 100.000 husstander aldri fått sjansen til å benytte seg av hele tjenesten.

Per dags dato kildesorterer mer enn 240.000 innbyggere i Oslo. Likevel kaster fortsatt 100.000 plast, matrester og metall i samme søppeldunk. Avgiften til renovasjonsetaten er derimot like høy, uansett hvor du bor.

- I dag er det over 2/3 av Oslo, nemlig 240.000 av 340.000 husstander, som har fått tilbudet om utvidet kildesortering av plastemballasje og matavfall. På Grünerløkka og i bydelene Gamle Oslo, Nordre og Søndre Nordstrand vil tilbudet komme innen 18. juni, sier kommunikasjonssjef Elisabeth Marie Vollan til Nettavisen.

Ifølge Vollan skyldes det økte renovasjonsgebyret på 38 prosent at kommunen innfører utvidet kildesortering av matavfall og plastemballasje, og samtidig legger til rette for økt kildesortering av annet avfall.

- Men er ikke 38 prosent en voldsom økning. Hva med dem som fortsatt ikke kan benytte det nye kildesorteringssystemet?

- Gebyrøkningen er knyttet til en rekke andre tjenester enn bare utvidet kildesortering av matavfall og plastemballasje. Kommunen har ikke differensiert gebyret etter hvor i Oslo det enkelte anlegg bygges eller hvor i byen tjenestene tilbys til enhver tid. Det er ikke en hensiktsmessig måte å videreutvikle renovasjonstjenester på, sier Vollan.

Har du mottatt eller kjenner til urimelige høye gebyrer? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- Underlig
Forbrukerrådets fagdirektør for offentlige tjenester, Terje Kili, syns økningen på nesten 40 prosent høres høy ut.

- Hvis de isolert sett begrunner økningen med kildesortering til 38 prosent, høres det underlig ut. Da kan det stilles spørsmål i forhold til om politikerne har vært oppmerksomme nok når begrunnelsen for det økte gebyret ble lagt fram, sier han.

Vollan i Renovasjonsetaten forteller at Oslo fortsatt er blant de byene som har lavest renovasjonsgebyr, sammenlignet med andre byer.

- Økningen tilsvarer cirka 250 kroner per innbygger. Det årlige gebyrgrunnlaget i 2011 er fortsatt under 1000 kroner per innbygger, sier hun.

6437 tonn matavfall
Ifølge Renovasjonsetaten er de av oss som har hatt muligheten til å kildesortere etter det nye systemet vært svært flinke.

- 8 millioner grønne og blå poser er levert inn totalt i 2011. Det tilsvarer 6437 tonn matavfall og 2109 tonn plastemballasje. Totalt har denne kildesorteringen spart klimaet for utslipp av 5800 tonn Co2, tilsvarende årlige utslipp fra 3000 personbiler. Effekten av kildesorteringsinnsatsen er med andre ord stor, sier hun.

- Men 38 prosent. Det er vel en høy økning?

- Det kan du kanskje si, men den avfallsrevolusjonen som vi har i Oslo nå med store investeringer i anlegg og infrastruktur er en del av Oslo kommunes store klimasatsing på et kretsløpsbasert avfallssystem, sier Vollen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere