*Nettavisen* Nyheter.

Dette gir dårlig sædkvalitet

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Men det finnes måter også menn kan bedre sin fruktbarhet.

14.04.13 12:55

(SIDE2:) De danske forfatterne, gynekologen Bjarne Stigsby og ernæringsfysiolog Charlotte Hartvig, satte for noen år siden fokus på kosthold for personer som ønsket å bli gravide i boken «Spis deg gravid». Deres tese, som understøttes av andre forskere, er at kosthold påvirker fruktbarheten.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Klikk på bildet for å forstørre.

Deles i tre
I dag antar man at manglende fruktbarhet «kan deles i tre», en tredjedel av dem som ikke får barn skyldes fysiologiske feil hos kvinnen og en tredjedel hos mannen, men for den siste tredjedelen vet man faktisk ikke.

Forsker Robin Hadley har i arbeidet med sin doktorgrad fokusert på mannens følelser rundt infertilitet, enten den er forårsaket av at det «aldri har klaffet» med noen dame, eller at mennene fysiologisk har hatt problem med å gjøre en partner gravid. Han konkluderer med at menn føler like stor sorg over ikke å få barn og at de knytter depresjon, aggresjon og såkalt risikooppførsel til at de er barnløse.

Flere av de intervjuede oppga også at barnløsheten gjorde dem isolerte fra venner og bekjente med barn og spesielt eldre menn sørget over at de aldri ville få en besteforeldrerelasjon til et barn.

Denne saken er en artikkel i en serie om menn og barnløshet.

LES MER HER:

Menn blir også verpesyke
- Barnløshet for menn er tabu

Alkohol hjelper ikke
I sin artikkel «Involuntary childless men and the desire for fatherhood», samforfattet med Terry Hanley og publisert i Journal of Reproductive and Infant Psychology (publisert januar 2011), fremholder forskeren at mesteparten av de spurte mennene mente barnløsheten også var en del av hvorfor de levde som de gjorde. Majoriteten sa at de fikk problemer med å forme forhold, de trakk seg bort fra det intime og flere valgte spilling og alkohol.

Andre sa dog at de også hadde større fleksibilitet når det gjaldt økonomi, karrierevalg og fritidsaktiviteter fordi de ikke var fedre.

Dette med alkoholbruk er dog viktig om en mann ønsker å forbedre sjansene til å bli far, sier Anna Bratt, forfatter av boken «Vänta på barn. Fertilitetshandboken» til Side2.

- Røyk, alkohol og medisiner kan være en årsak til mannlig infertilitet, sier Anna Bratt til Side2.

En annen svært vanlig årsak til mannlig infertilitet er også fedme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

- Man pleier å si at når BMI går opp, så går testikkelfunksjonen ned. Fedmen gjør at det dannes færre spermier. En mangel på testosteron, pungbrokk og betennelse i testiklene kan også være årsaker, sier hun.

Bakenforliggende årsaker
Anna Bratt har i arbeidet med sin bok oppdaget at mange fertilitetsklinikker kun sjekker mannens sædkvalitet.

- Legene nøyer seg ofte med å konstatere at mannen har for få spermier eller spermier som ikke rører godt nok på seg. Ofte gjøres det ingen undersøkelser for å se hva som for eksempel ligger bak det lave antallet sædceller. Jeg mener at menn bør kreve å få vite mer om hvorfor de har få spermier. Det kan være bakenforliggende sykdommer, sier Bratt.

For de som får konstatert at det ikke er noe rent medisinsk galt med dem, finnes det råd også for mannen.

- Hold normalvekt, det vil si en BMI mellom 18,5 og 25. Ha mye sex en uke før kvinnens eggløsning. Det minsker risikoen for skader på spermiene og øker sjansen for graviditet. Unngå varme bad som minsker produksjonen av sædceller og ta antioksidanter (vitamin E,C,L-karnitin, sink og magnesium). Det har vist seg å gi flere spermier, sier Anna Bratt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag