*Nettavisen* Nyheter.

Dette gjør deg feit

Foto: Matprat.no

10 matvarer du trodde var sunne.

(SIDE2): Potetgull, is, sjokolade, alt som begynner med «fritert». Dette er matvarer som du vet du burde holde deg unna hvis du er opptatt av kalorier. Problemet er matvarene som gir seg ut for å være sunne, men ikke er det.

Sushi
Grønnsakene og tangen rundt har lite kalorier, men sausen er ofte full av majones eller smøreost. Derfor kan en rull inneholde så mye som 500-600 kalorier.

Soya-sausen har mye sodium i seg. Dette gjør ikke at du går opp i vekt, men at kroppen din tar opp vann og du blir oppblåst.

Tørket frukt
Porsjon for porsjon har tørket frukt fem til åtte ganger flere kalorier enn vanlig frukt.

Ferske druer har for ekempel 60 kalorier per porsjon, mens rosiner har 460. I tillegg er tørket frukt ofte tilsatt sukker.

Granola
Granola er navnet på müsli ristet med honning. Det er ofte sunne nøtter og havre i disse blandingene, men de er fulle av ekstra sukker og oljer for å gjøre det sprøtt og søtt.

En porsjon kan ha over 500 kalorier. Andre frokostblandinger med de samme næringsstoffene, men med mindre olje og sukker, har rundt halvparten av kaloriene.

«Sunne» muffins
Enten de er laget med kli, bananer eller eple er det rett å slett som å spise et kakestykke med rundt 420 kalorier.

Det er ikke noe som heter sunt når det kommer til muffins.

LES OGSÅ:10 matvarer du bør spise

Wraps
En vanlig wrap, altså selve lefsa, kan inneholde så mye som 300 kalorier(med en diameter på ca 30 cm). Da hjelper det ikke at du fyller den med grønnsaker.

Iste
En flaske iste kan inneholde så mye som 200 kalorier. Dette er omtrent det samme som en brus.

Riskaker
De er ofte fettfrie og har lite kalorier. Men de inneholder lite eller ingen næringsstoffer, og hjelper heller ikke mot sulten. Eksperter mener tvert imot at du blir mer sulten, og dermed tyr til annen mat.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Vegetarburger
Det hjelper litt i fett- og kolesterolinnhold å droppe kjøttet. Men en burger kan likevel fort innholde opp mot 1000 kalorier.

Det brukes ofte ost for å holde grønnsakene sammen, og om du legger til ketchup, dressing og burgerbrød kan du like gjerne ta en quarter-pounder.

Salat
Det er ingenting som er bedre for deg eller kroppen din enn en porsjon rene grønnsaker. Men revet ost, krutonger, karamelliserte nøtter og en porsjon dressing gjør at kalorinivået er det samme som en stor porsjon pasta.

Og selv om salatoljer ikke inneholder like mye fett som vanlige dressinger, kan kalorinivået være like høyt.

LES OGSÅ:Spis deg glad

Tofu
Om du bestiller denne helsekosten på en restaurant, kan du være ganske sikker på å få en tallerken full av sodium, kalorier, mettet fett og til og med sukker.

Problemet er at tofuen i seg selv ofte er innsatt med sauser og deretter blir fritert for å få tekstur og smak, og dermed gjør det til en kaloribombe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.