*Nettavisen* Nyheter.

Dette gjør du feil

Foto: (thinkstock)

Sender du samme CV til ulike stillingsannonser? Det kan koste deg drømmejobben.

12.02.12 14:51

(SIDE2:) Få tips om hvordan du får en god CV.

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Maks to sider
Det høres kanskje lett ut, men mange bommer på nettopp det å ha en god og relevant CV til jobben du søker på. Kanskje du skriver ned absolutt all arbeidserfaringen du har, eller at pøser du på med såkalte nøkkelkvalifikasjoner og gode egenskaper? For en arbeidsgiver kan dette faktisk bli for mye av det gode. Vær konkret og tilpass din CV etter stillingen du søker på.

For det første så er det selvfølgelig viktig å skille mellom en CV og en jobbsøknad. Curriculum Vitae betyr livsløpsbeskrivelse og er en skjematisk og kortfattet oversikt over din arbeidserfaring og dine kvalifikasjoner. CVen skal stå på eget ark som du legger ved jobbsøknaden.

Det du skal formidle er hvilken kunnskap og hvilke erfaringer du har som gjør deg til en aktuell kandidat til den tenkte stillingen. Du kan for eksempel lage en basis-CV hvor all utdanning og jobber er listet opp slik at du kan klippe og lime når du skal tilpasse CVen til hver enkel stillingsannonse. En CV er god hvis den er relevant for den jobben du søker.

Oversikten skal være i omvendt kronologisk rekkefølge sortert ut fra hva som er dine seneste erfaringer, med din siste jobb eller utdannelse først. En CV bør være på maks to sider. Den skal være lettlest og oversiktlig. Husk at alle punkter på en CV skal kunne dokumenteres.

Les også:

Personalia
På en CV bør du ha med navnet ditt, adresse, telefonnummer, e-postadresse, fødselsdato og eventuell sivilstand. Spesielle kunnskaper eller egenskaper som kan være relevante for jobben fremheves gjerne under et eget punkt som heter nøkkelkvalifikasjoner.

Hvilke yrker passer du best til?
Ta Side2s karrieretest her.

Din utdannelse
Her lister du opp din formelle utdanning, med den nyeste først. Har du sammenhengende utdanning, for eksempel en bachelor- eller mastergrad, trenger du ikke å liste opp hvert enkelt år. Noen stikkord om innholdet i de ulike fagene bør være med. Dersom det er relevant for jobben skriver du en kort beskrivelse av innholder i bachelor- eller masteroppgaven. Har du lite praktisk erfaring, kan det være smart å ta med praksisperioder og prosjektoppgaver i studiet, for å vise at du også kan bruke den teoretiske kunnskapen din i praksis. Når du er nyutdannet bør utdanningen komme før arbeidserfaringen. Hvis du har vært i militæret eller avtjent verneplikt, kan du føre dette opp under utdanning. Få med tjenestested, rang og oppgavene dine.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Ikke skriv ned alt du har gjort
Under punktet arbeidserfaring skriver du opp hva du gjorde, hvor du jobbet og tidsrommet du var i jobben, det vil si måned og år du begynte og sluttet. Vær konkret med hvilke arbeidsoppgaver, hvilken type stilling og hva slags ansvarsområder du hadde i jobben. Har du lite erfaring bør du ta med eventuelle deltidsjobber og sommerjobber da dette viser at du er kjent med arbeidslivet. Etter hvert som du skaffer deg mer erfaring fremhever du de mest relevante jobbene for den stillingen du søker.

Militærtjeneste, svangerskaps- eller omsorgspermisjon er også vanlig å inkludere i CVen, under utdanning eller arbeidserfaring. Hvis en virksomhet du har jobbet for er ukjent, kan det være lurt å skrive en kort linje om hva virksomheten driver med.

Les også:

Annen erfaring og kurs
List opp eksempler på verdifulle erfaringer som viser at du er en engasjert person og at du kan omsette dine teoretiske kunnskaper i praksis. Tillitsverv og frivillighetsarbeid, treneransvar, spesielle reiser eller andre aktiviteter som har tatt mye av din tid kan være relevant. Dette kan ha mye å si for arbeidsgiver, fordi det forteller at du er engasjert og har kapasitet til å bidra med noe ekstra.

Du kan også føre inn eventuelle kurs du har deltatt på, men disse må være relevante for stillingen. Eksempler på kurs kan være førstehjelpskurs, lederkurs eller datakurs. Hvis det er relevant kan du også føre opp hvilke kjøretøy du har sertifikat for.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Språk
Her er det viktig å være ærlig. Skriver du at du kan et språk flytende må du kunne bruke det muntlig og skriftlig i jobbsammenheng. Angi hvilke språk du behersker og derfor hvilket nivå du ligger på både muntlig og skriftlig.

IT-kunnskaper
Det er en stor fordel å ha kjennskap til ulike dataverktøy og denne kunnskapen bør føres opp på din CV. Under dette punktet skriver du opp hvilke programmer du behersker. Det kan for eksempel være Word, Excel, Photoshop osv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag