*Nettavisen* Nyheter.

Dette gjør du ikke på jobbsøknaden

Foto: BJØRN SIGURDSØN (Scanpix)

Desperate jobbsøkere velger ofte å ta snarveier. Ansettelsesekspert fraråder dette på det sterkeste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konserndirektør i Manpower, Thor Bendik Weider, anbefaler på det sterkeste å være ærlig hele veien. Foto: (Manpower)

- Jeg sammenligner en ansettelsesprosess med en salgssituasjon der kandidaten selvsagt prøver å fremstille seg selv i et best mulig lys, sier konserndirektør Thor Bendik Weider i Manpower til Nettavisen.

Weider oppfordrer til ikke å lyve i ansettelsesprosessen. Sjansen er stor for at løgnen før eller siden vil bli avslørt, og dermed slå negativt ut for kandidaten.

Du sjekkes grundig
Referansesjekk: Det viktigste er å sjekke med forrige arbeidsgiver at det kandidaten har sagt om seg selv, stemmer. Å bruke tid på referansesjekk er dermed vel investert tid for arbeidsgiver.

CV-kontroll: CV-en til kandidaten blir grundig gjennomgått. Hvis det er hull i CV-en, forklar hvorfor.

Sosiale medier: Som kandidat må man også regne med at den potensielle arbeidsgiveren foretar søk både på søkemotorer og i sosiale medier.

CV viktigere enn søknad
- Det er først og fremst kompetanse vi ser etter hos en kandidat, og CV-en er dermed det viktigste verktøyet i den innledende fasen. Har man den riktige kompetansen vil arbeidsgiver som regel gå videre og lese søknaden, sier konserndirektøren.

TIPS: Søknaden bør inneholde informasjon man ikke finner i CV-en og vise hva slags motivasjon kandidaten har, og hvorfor han eller hun er den mest egnede for stillingen. Den kan gjerne også si noe om hva slags resultater vedkommende har oppnådd i sin forrige stilling.

Dette bør arbeidsgiver gjøre
Man kan aldri være 100 prosent sikker på om man har ansatt riktig person. Men en godt planlagt rekrutteringsprosess øker sannsynligheten for at man treffer riktig.

- Man må vite hvilke egenskaper man er på jakt etter for å kunne finne drømmekandidaten. Man bør dermed investere tid i jobbanalysen. De jobbrelevante egenskapene man er på jakt etter, må deretter prioriteres. Man kan ikke få alt i én person, sier han.

- Jobbanalysen bør være så konkret at man kommer ned til egenskaper som kan måles i for eksempel en personlighetstest, og som egner seg til å differensiere søkerne på stillingen, legger han til.

Weider anbefaler også å ha med seg andre i jobbintervjuet for å komplettere inntrykket. I tillegg er også referansesjekk svært viktig.

- Nøye referansesjekk er viktig – et tips kan være å lete etter referansepersoner som vedkommende ikke har oppgitt selv.

Tre negative sider ved deg
HR-direktør i ManpowerGroup, Thor Simonsen, har disse rådene om hva man bør svare om man blir bedt om å nevne tre negative sider ved seg selv.

- I jobbintervjuer stilles det ofte spørsmål rundt gode og dårlige sider ved deg selv. Målet er ofte ikke å få fram akkurat hvilke dårlige sider du har, men om du har selvinnsikt og et reflektert forhold til hvordan du kan bruke deg selv på en best mulig måte.

- Etter min smak, er det alt for mange som kommer opp med dårlige sider av typen utålmodig og dårlig taper. Det gir litt liten troverdighet og viser manglende selvinnsikt hos kandidaten. Jeg oppfordrer til ærlighet i intervjusituasjoner. Klarer du å finne en dårlig side, som du har funnet en god måte å kompensere for – der hovedfokuset kan rettes mot konkrete eksempler på kompenseringen/justeringen – så vil du fremstå som en person som både har selvinnsikt og som klarer å ta tak i en dårlig side på en god måte, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.