RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette gjør en høne lykkelig

FRITTGÅENDE: Ikke akkurat sol og danseplass, men disse hønene er frittgående.
FRITTGÅENDE: Ikke akkurat sol og danseplass, men disse hønene er frittgående. Foto: TV 2
Hvor lykkelig er en frittgående høne sammenliknet med en høne i bur?

(SIDE2): Små, mellomstore, medium og large, gårdsegg, fra frittgående, økologiske egg. Egg kommer i mange størrelser i butikken, og i enda flere varianter. Mange butikker selger ikke egg fra burhøns i dag. Og det er ganske opplest og vedtatt at de fleste av oss søker å kjøpe egg fra frittgående høner.

Men har antall lagte egg, økologisk kost og store åpne flater noe med å gjøre hvor lykkelig høna er?

Ikke nødvendigvis, forteller førsteamanuensis Randi Oppermann Moe, ved Norges veterinærhøgskole i denne ukens «Matagentene».

- Produksjon ingen indikasjon

- God produksjon fra en høne betyr egentlig bare at den biologiske funksjonen hos høna er grei, men ikke ensbetydende at dyrevelferden totalt sett er bra, sier Opperman Moe.

Det er nemlig helt andre faktorer som gjør at høna blir glad. Og ifølge Oppermann Moe så er det ulemper og fordeler med alle måtene å oppbevare høner i dag.

For hønene er det muligheten til å ha ulike typer adferd som er viktig. Høner liker å gni seg nedi sanden for å holde seg rein. Det er deres form for å bade på.

Verpekasse er viktig. De velger ofte den mørkeste kroken for å ruge i fred. Og så må alle høner få vagle seg på en sittepinne.

MATAGENT THEA OLSEN forsøker å finne disse lykkelige hønene (og bøndene) i ukas Matagentene på TV 2.

- De liker å sitte på en pinne når de sover, sier førsteamanuensisen.

Matagentene besøker også en bonde som har såkalte miljøbur der det bor ni høner og der de både har vaglepinne og verpekasse, men ikke jord å grave seg ned i.

Dette styrer apetitten vår: - Spis meg, spis meg ...

- Et tøft liv

Oppermann Moe sier at man skal være klar over at det er tøft å leve et naturlig liv for en høne.

- Det er fordeler og ulemper med alle driftsformene. Hvis vi tar miljøbur så er det bedre plass, de har rede og vaglepinner. Det er mer hygienisk. Høner kan være fæle å hakke etter hverandre. Da er det bedre at det holdes innenfor små rammer enn at det sprer seg til mange, forteller hun i «Matagentene».

Samtidig sikrer løsdrift mer bevegelsesfrihet der hønene kan gå og skrape i bakken. Økologiske gårder har mer løsdrift enn andre gårder. Men kan du smake forskjell på eggene fra de ulike hønene etter hvordan de lever og hva slags mat de får?

I dag kan eggbonden velge mellom 20 og 30 ulike typer for. Også farge på plommen kan man påvirke. Men i kveldens program på TV 2 undersøker de også om smaken på eggene.

Hva store smaksforskjellen var, kan du se på TV 2 i kveld.

Mer on hønsehold, hønevelferdig og smaken av egg kan du se i Matagentene på TV 2 i kveld 20.00. Da kan du også se hvorfor bakerpoteter i sølvfolie er så mye dyrere enn andre store poteter.

Kaster fine egg

I Norge kastes mange tonn med egg i året. Årsaken er at EU-regler setter en langt kortere holdbarhetstid enn nødvendig. I andre og mer sørlige strøk er det fare for salmonella i egg fordi de ikke lagres kjølig. I Skandinavia er det en ubrutt kjølerekke fra produsent til butikk.

I så måte er egg en av matvarene som holder seg aller lengst om den lagres kjølig. Og det jobbes for at skandinaviske land av den grunn skal få forlenge «best før»-datoen i motsetning til andre land innen EU.

Tidligere var det tre måneders holdbarhet på egg i Norge. I dag er det en måned, og butikkene får ikke selge egg eldre enn 21 dager, altså tre uker, selv om eggene kan holde seg i en halv evighet.

LES MER:

Sjekker du hva slags fargestoffer det er i godteriet?
Dette har ikke Q lov å si
Brystmelken fra denne kvinnen finnes i din mat
Hva er det i denne posen?
Tror du denne er naturlig rosa?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere