RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette gjør kvinner lykkelige

Sist oppdatert:
Ifølge forskere er pendling til jobben det kjipeste som skjer i løpet av dagen, mens sex er dagens høydare. Og de fleste kvinner er ikke så glade for å være sammen med barna som de sier.

Kanskje ikke revolusjonerende nyheter, men forskerne sier metoden de brukte for å finne resultatene er bedre enn metodene vi bruker i dag.

Forskningen ble publisert i tidsskriftet Science på torsdag, og er omtalt av nyhetsbyrået Reuters.

I studien undersøkte David Schkade fra University of California San Diego og hans kolleger ved Princeton University, University of Michigan mer enn 900 kvinner.

I denne typen undersøkelser blir vanligvis folk bedt om å forklare generelt om følelser på et spørreskjema.

Denne metoden, som blir kalt Day Reconstruction Method, bryter opp dagen i flere sekvenser og behandler hver episode.

Hater å vaske
Kvinnene ble bedt om å tenke på dagen som en serie scener eller episoder i en film. De skulle gi hver episode en navn for at de skulle huske det bedre, for eksempel «pendle til jobben» eller «lunsj med Beate». Kvinnene ga hver episode en karakter mellom 0 og 6.

- Å gå i dagligvarebutikken og å vaske huset fikk dårligst karakter, skriver forskerne.

I snitt ga de 900 kvinnene «intime forhold» et resultat på 5.10, sosialisering fikk 4.59, husarbeid fikk 3.73, jobb fikk 3.62 og pendling til jobben fikk 3.45.

Og kvinnene likte best å bruke tid sammen med venner, som fikk karakteren 4.36. Å være sammen med barna kom litt lenger ned på listen, etter slektninger og kjærester. Å bruke tid sammen med sjefen fikk fattigslige 3.52.

- Når folk blir spurt om hvor godt de liker å være sammen med barna tenker de på alle de fine tingene, som å lese en bok for dem eller gå i dyreparken, sier psykolog Norbert Schwarz fra University of Michigan, som jobbet med studien.

- Men de tenker ikke på alle de andre episodene. De gangene de helst vil gjøre noe annet og barna forstyrrer dem. Denne nye metoden gir et mer nøyaktig bilde enn å be folk om å fortelle hvor mye de liker forskjellige aktiviteter helt generelt, sier Schwarz.

- Å si at du ikke nyter tiden sammen med barna er forferdelig, men å innrømme at de var plagsomme i går kveld er akseptabelt, sier han.

Søvn viktig
Søvnkvaliteten hadde stor effekt på livskvaliteten. Kvinner som sov dårlig hadde i snitt en like god dag som en person som pendler hele tiden.

- Dagens metoder for å måle velvære og livskvalitet må bli mye bedre, sier Richard Suzman fra USAs National Institute on Aging, som var med på å finansiere studien.

- Jeg tror denne metoden i fremtiden vil bli en viktig del av store undersøkelser som skal måle livskvalitet.

Flere saker fra mozon.no:

Sykemelder seg på grunn av menssmerter

Plaster gir kvinner sexlyst

Jenter faller for de enkle triksene

Forteller du alt?

15 veier til bedre sex

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere