*Nettavisen* Nyheter.

Dette har aldri blitt gjort før

Foto: Gerald Herbert (Ap)

Slik skal de forsøke å dempe virkningene av kjempekatastrofen.

07.05.10 20:07

Tidlig fredag ble en 100 tonn tung stålboks senket ned på havets bunn. Hensikten er å stanse oljelekkasjen fra den havarerte oljeriggen «Deepwater Horizon».

Konteineren skal plasseres over en utblåst oljebrønn som lekker olje på 1500 meters dyp i Mexicogolfen. Hensikten er å smale opp oljen, og få den sugd opp til en oljetanker på overflaten.

Douglas Peake, førstestyrmann på fartøyet som gjennomfører operasjonen, sier at konteineren snart vil være på plass over brønnen.

Fjernstyrte ubåter har plassert bøyer rundt oljebrønnen. Bøyene skal fungere som markører når konteineren skal settets på plass.

Finnes ingen sikker oljeboring
Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, ønsker tiltaket velkommen, men understreker at katastrofen allerede er et faktum.

- Katastrofen er gigantisk, og den understreker at det ikke finnes noen sikker måte å drive oljeboring på. Dette er et av de mest regulerte områdene med mest beredskap på kloden, hvor geologien skulle være kjent. Alle eksperter har sagt at dette ikke kan skje, men likevel skjer det, sier Gulowsen til Nettavisen.

- Førsteprioritet er å stanse oljeutblåsningen, og det er på høy tid. Men betydelige skader har allerede skjedd. Og det er veldig vanskelig å starte på den ordentlige oljeoppryddingen før man har stanset lekkasjen, sier Gulowsen.

Det er estimert at nærmer 750.000 liter med olje lekker ut i havet hvert døgn.

Når konteineren endelig er på plass over oljebrønnen, er planen å installere et stålrør mellom konteineren og en tanker på overflaten.

Håpet er at konteineren skal samle opp 85 prosent av oljen som lekker ut i havet. Men operasjonen er aldri blitt forsøkt tidligere, og det finnes ingen garantier for suksess.

- Vi har aldri forsøkt dette før. Det er veldig komplisert, og vi kan ikke garantere noe som helst, sier talsmann for BP, David Nicholas, melder nyhetsbyrået AP.

Sterke inntrykk
Forhåpentligvis kan tankeren begynne å suge opp olje allerede søndag. Denne operasjonen er kun første steg av et større redningsprosjekt.

- Den kommer ikke til å stoppe lekkasjen, men det kan være at de klarer å samle opp noe av oljen. Jeg vet bare at dette er teknisk vanskelig, og at det aldri har blitt gjort før, sier leder i Bellona, Frederic Hauge, til Nettavisen.

Hauge har nettopp kommet tilbake til Norge, etter å ha vært i Louisiana hvor han har vært vitne til katastrofen som utspiller seg like utenfor kysten.

- Nå må jeg få summet meg litt. Jeg har vært der i en stund nå, og jeg har fått noen sterke inntrykk av å være der nede, av å se det enorme oljesølet som ligger på havet, og alt dyrelivet som er truet. Dette er bare trist. Amerikanerne er usedvanlige hyggelige mennesker og satte stor pris på at vi var der, sier Hauge.

Etter hvert skal det bores to avlastningsbrønner på nesten 5000 meters dyp. To plattformer skal pumpe inn en tung væske i originalbrønnen, som står og blåser ut olje. Den tunge væsken vil gi en hydrostatisk overbalanse i brønnen, som forhåpentligvis vil stanse utblåsningen (se illustrasjonsbilde i venstre marg), opplyser BP.

Det er det britiske selskapet BP som er ansvarlig for å rydde opp oljesølet, ettersom selskapet leaset oljeriggen da den havarerte etter en eksplosjon i april.

Elleve oljearbeidere omkom i ulykken.

- Vil endre oljeindustrien
Oljeselskapet BP har uttalt at ulykken vil endre måten en driver med oljeboring på.

- Det er ingen tvil om at denne hendelsen vil endre oljeindustrien for alltid over hele kloden, sier BPs visepresident for Amerika og Asia, Robert Dudley, til Reuters.

Men Dudley utdyper ikke hva dette innebærer. Gulowsen mener hendelsen allerede har påvirket hvordan politikere tenker om oljeutvinning.

- Det har fundamentalt endret allerede hvordan regjeringer vil forholde seg til påstander om kontroll og risiko på. Obama har jo satt boringen i Arktis på hold, og Swarzenegger (guvernør i California) vil ikke lenger ha oljerigger utenfor California, sier Gulowsen.

- Aristoteles sa at det mest tenkelig er at det mest utenkelig skjer. Oljeindustrien må ta innover seg at brønner på slike dyp er vanskelig. Jeg tror at denne hendelsen vil få store konsekvenser for oljeindustrien, sier Hauge.

- Dette er ikke et resultat av reguleringsfeil, men det faktumet at dette er en risikosport med fatale konsekvenser når det går galt, sier Gulowsen.

- Må lære av ulykken
Gulowsen mener norske politikere må ta lærdom av ulykken når de skal ta standspunkt til oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Barentshavet.

- For oss står Lofoten og Barentshavet for kurs. De sier at de ikke vet akkurat hvordan de skal gjøre det trygt, men at de skal gjøre det så trygg som mulig, og det holder ikke, konkluderer Gulowsen.

Oljeutslippet er et av de verste i USAs historie, og man frykter en enorm miljøkatastrofe dersom oljelekkasjen ikke blir stanset.

Et enormt oljeflak ligger og flyter utenfor kysten av delstaten Louisiana. Små oljeflak har allerede skylt innover land på noen øyer utenfor delstaten. Amerikanerne er svært bekymret for at oljen skal ødelegge den sårbare naturen i sumpområdene i Louisiana.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag