Dette har du aldri sett før

Foto: Anonymous (AP)

- Bildene er bare helt rå, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

22.04.10 23:02

Den amerikanske romfartsorganisasjonen, NASA, har denne uken frigjort helt ferske bilder av solen. De utrolige solbildene ble fotografert med NASA-teleskopet «Solar Dynamics Observatory» (SDO), som er utviklet for å studere de ulike prosessene i solen.

SDO ble skutt ut i verdensrommet og kom i drift i februar. Dette er første gang at bildene blir publisert for offentligheten.

- De er bare helt rå, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

10 X HD-kvalitet
Røed Ødegaard ramser opp grunnen til hva som er så eksepsjonelt med bildene.

- Det er jo klarheten, dette er jo ti ganger HD-kvalitet. Og det at de er tatt i mange forskjellige fargebånd som røntgen og gamma, viser oss fenomener på solen som vi aldri har sett før, sier han.

- Det flotteste bildet er det som viser solens omriss med en utblåsning hvor man kan se gassen ta sats og skyte seg ut i verdensrommet. Det er et utbrudd som forårsaker blant annet nordlys hos oss, sier astrofysikeren.

Solens fenomener
Røed Ødegaard sier det er ventet mye nordlysaktivitet i tiden fremover. Dermed passer det utmerket å kunne studere SDO-bildene for å få en bedre forståelse av solens fenomener, og hvordan dette påvirker jorden.

- Vi kommer til å få en annen forståelse av fenomener på solen, hvordan solen kan påvirke oss, og varsle oss om hvordan solen påvirker den høyteknologiske kommunikasjonen på jorden. Utbrudd på solen har alltid vært et problem etter at vi fikk høyteknologi. Vi må skjønne hvilke utbrudd som påvirker oss, sier han.

- Dette blir veldig gøy, avslutter Røed Ødegaard.

SDO skal være operativ i de neste fem årene, men skal ifølge NASA ha nok drivstoff til å holde det gående i ti år.

NASAs formål med SDO-prosjektet er å studere de systemene og prosessene som oppstår i solens og jordens sameksistens.

SDO-teleskopet går i bane rundt solen og vil derfor være i stand til å overvåke hele stjernen.

Ventet på dette lenge
Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, er også svært begeistret for den nye NASA-satellitten.

- Dette er jo helt fantastisk. Jeg jobbet med SOHO-prosjektet (satellitt som tar bilder av solen) i USA i mange år, og kjenner godt til dette med å ta bilder av solen. Og dette er noe vi har ventet lenge på, sier Brekke til Nettavisen.

Brekke sier det finnes flere satellitter som allerede tar gode bilder av solen, men ingen kan måle seg opp mot SDO-satellitten.

- Det finnes en satellitt som heter Trace, som også tar gode bilder av solen. Men den kan ikke ta bilde av hele solen samtidig, men bare små deler av den, sier han.

Det kan derimot SDO.

- Den tar bilder av hele solen hvert 10. sekund, i motsetning til SOHO som tok bilder hvert 15. minutt.

Brekke tar i bruk en allegori for å forklare betydningen av dette.

- Hvis du tar bilder av fugler som flyr hvert 15. minutt, så klarer du ikke å fange opp alt. Men når man tar bilde hvert 10. sekund, kan man følge de voldsomme dynamiske prosessene som vi ikke har fanget opp før.

Ser tvers gjennom solen
SDO-satellitten kan også gjøre mer enn å ta høyoppløselige bilder.

- Satellitten kan også se inn i solens indre med metoder som heter helioseismologi. Det er instrumentet som ser på lydbølger på solens overflate. Og ved å gjøre det, kan man følge de inn i solen og lage kart og bilder av hvordan solen ser ut inni, sier Brekke.

- Vi kan altså se tvers gjennom solen. Vi kan få forvarslet på «skumle» solflekker som kan gi store utbrudd, legger han til.

I tillegg er satellitten utstyrt med et instrument som heter spektrograf. Dette instrumentet splitter lyset inn i alle regnbuens farger.

- Da kan vi studere hva som finnes av gasser i solen og hvilke temperaturer de har. Man kan bestemme temperatur, trykk og hastighet til gassene i solens atmosfære, og dermed kan vi si noe om de fysiske prosessene som foregår på solen, sier Brekke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.