RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette har du aldri sett før

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Nye unike bilder avslører nøyaktig hva som skjedde med Titanic.

Det er kanskje en av de mest kjente ulykkene gjennom tidene, men til tross for at det er ett århundre siden ulykken skjedde, har man aldri hatt et detaljert oversiktsbilde av vrakstedet til det forliste skipet Titanic.

Nå har det imidlertid kommet unike oversiktsbilder av vraket til Titanic som ligger gravlagt på havets bunn.

Forskere har kartlagt området under en ekspedisjon i 2010, og har satt sammen sonarbilder og en rekke undervannsvilder av vraket. For første gang får vi se et fullstendig bilde av hvordan Titanics havbunnsgrav ser ut.

(Saken fortsetter under bildet)

Nye opplysninger
Håpet er at bildet vil bidra med nye opplysninger om hva som faktisk skjedde den skjebnesvangre kvelden for nøyaktig hundre år siden, da 1500 mennesker mistet livet i ulykken nord i Atlanterhavet.

En ekspedisjonsgruppe har satt sammen sonarbilder og mer enn 100.000 bilder, som ble tatt av roboter på havets bunn, for å sette sammen et detaljert oversiktsbilde av hele vrakområdet.

Merker på havbunnen viser at akterspeilet trolig roterte som et helikopter da skipet sank til bunns. Tidligere var det antatt at skipet sank loddrett ned til havbunnen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Aldri blitt gjort noe lignende
- Med dette sonarkartet så er det omtrent som at lyset plutselig blir skrudd på i rommet, og du kan bevege deg fra rom til rom med et forstørrelsesglass og dokumentere det, sier historiker Parks Stephenson, som var rådgiver på Titanic-ekspedisjonen i 2010.

- Det har aldri blitt gjort noe lignende med Titanics vrakområde, sier Stephenson.

- Vi har fasiten på hva som skjedde
Det nye oversiktsbildet skal ha avdekket nye opplysninger om ulykken, men forskerne holder kortene tett til brystet fram til onsdag 15. april - hundreårsdagen for ulykken. Da skal det sendes en dokumentar på History Channel.

Titanic sank på vei fra England til USA da det kolliderte med et isfjell.

- Når du ser på det nye kartet kan du se akkurat hva som skjedde, sier Paul-Henry Nargeolet.

Den første kartleggingen av Titanic ble gjort da det ble funnet i 1985. Vraket ble da tatt bilder av med et kamera i et fjernstyrt miniubåt. Teknologien har utviklet seg stort siden den gang, noe forskerne drar svært godt nytte av.

Ved å undersøke vrakdeler, kan forskerne nå svare på det spørsmålet om hvorfor skipet delte seg i to, for eksempel om det var på grunn av en konstruksjonsfeil.

- Vi har den fullstendige oversikten over vraket som ingen tidligere har sett. Derfor er vi i stand til å rekonstruere det nøyaktige hendelsesforløpet, sier Dirik Hoogstra, viserpresident i History Channel.

Kilde: Daily Mail.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere