RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette har ikke Q lov å si

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Q-Meieriene vil revurdere merket «Godt for deg» fra BioQ-melken.

(SIDE2): - Denne type påstander ,«Godt for deg», er en type påstand er en type påstand som ikke er tillatt å bruke, sier seksjonsleder Atle Wold i Mattilsynet til TV 2s «Matagentene».

Ingen godkjente påstander

I forrige torsdags «Matagentene» på TV 2, tok man opp probiotika i matvarer og om dette faktisk har en dokumentert helseeffekt.

Agentene Espen Fiveland og Thea Olsen avslørte at ikke bare kommer probiotika fra naturlige bakterier vi har i tarmen, men også kommer den fra brystmelk fra en kvinne i Andesfjellene. Denne bakterien brukes blant annet av BioGaia, og det er den som finnes i BioQ-melk.

SE DAMEN HER: Brystmelken fra denne kvinnen finnes i din mat

Forskerne BioGaia mener at denne type melkesyrebakterier er sikrere da de er tatt fra et mindre forurenset sted og der andre miljøpåvirkninger har vært minimal.

Fortsatt på kartongen

Men det ble også avslørt at regelverket rundt markedsføring av probiotika-produkter er meget strengt. Årsaken er at EFSA, European Food Safety Authority, ikke tillater at man påstår noe som helst rundt helseeffekter av slike matprodukter. Det er disse rådene Mattilsynet følger. Per i dag pågår det en diskusjon mellom EFSA og matvareprodusenter om dette.

- Det er ikke dokumentert helseeffekt på det og derfor er det ingen godkjente påstander knyttet til probiotika i dag, sier Atle Wold i Mattilsynet i programmet.

Med andre ord får ikke produsentene fremstille en påstand uten å vise til hva den er god for.

Senest denne uken kunne man fremdeles lese «Godt for deg» på kartongene på BioQ.

- Gjør en revurdering

Q-Meierienes direktør Bent Myrdahl sier til Side2 at de allerede har stengt en nettside for BioQ som inneholdt påstander som ikke var innenfor regelverket. På nettsiden sto det at bakteriene hadde «dokumentert effekt» og det er altså ikke lov.

Foreløpig har altså ikke Q-Meieriene gjort noe med merkingen på selve kartongen.

-Vi ser på alle klager som en mulighet til forbedring og gjør også det i denne saken.. Vi fikk kritikk fra Mattilsynet vedr. markedsføringen av produktet og i lys av dette vil vi selvsagt gjøre en revurdering av våre nettsider, emballasje og eventuell annonsering, sier Bent Myrdahl til Side2.

LES OGSÅ:

YT- og sjokomelk: Hva er forskjellen?
Side2 tester matnyhetene: - Dette var bare kvalmende
Riktig yoghurt? Slik unngår du sukkerbombene
Nytt på nytt: Her er høstens matnyheter
Q-nytt: Her er de nye yoghurtene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere