SOFIENBERG MENIGHET (Nettavisen): - Wake up, wake up. Move your cars, runger en høylytt og brysk stemme fra parkeringsplassen inne på området til Sofienberg Menighet på Grünerløkka.

Det dunkes på bilruter og slås med flat hånd på takene. Duggete biler startes, mens forfjamsede og trøtte ansikter titter ut av de mange kassevognene som står parkert inne på kirkens område. Etter kort tid er parkeringsplassen tømt - det eneste som står igjen er en utenlandskregistrert campingvogn og et par tannbørster i et tomt vannglass.

Tips til saker? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Det er onsdag morgen. Klokken er 07.15 og menighetsforvalter Knut Sørheim har startet en helt vanlig dag på jobb. Av ren nysgjerrighet går undertegnede bort til han og spør hva han driver med.

- Dette har jeg gjort hver eneste morgen de siste to månedene. Det er ikke noe hyggelig og blir bare blitt verre, svarer han og ser bort på de slitne bilene som forlater området.

Tilbake til start
Sofienberg menighet havnet i sommer i medienes søkelys etter at flere hundre personer tilhørende romfolket bosatte seg på kirketomten. Målet den gang var å fokusere på politiaksjonene mot rom-miljøet i Oslo.

Etter et krisemøte i midten av juli ble de til slutt tvunget til å forlate området. Etter et kort opphold i en midlertidig leir på Årvoll, som vakte store naboprotester, har store deler av romfolket nå vendt tilbake til sentrum. Flere har oppholdt seg i Vaterlandsparken, men politiet har flere ganger aksjonert mot området.

- Etter at leiren forsvant i juli hadde vi noen måneder der ingen oppholdt seg eller parkerte på området. Men de siste månedene har det tatt seg voldsomt opp igjen. Nå parkeres det bobiler oppover hele Rathkes gate og inne på Kirkens område. Vi sliter med ekstrem forsøpling og det er de samme personene som dag etter dag ikke tar signalene, sier Sørheim.

Borttaue og bøtelegge
Per dags dato er regelverket for det inngjerdede området til menigheten at det er lov til å parkere, men ikke bo der. Menighetsforvalteren forteller at de har jobbet på spreng for å få satt opp et skilt som forbyr nattparkering inne på området.

- Vi har bestilt et skilt som forbyr nattparkering på området. Vi håper det kommer i løpet av en uke eller to. Vi skal også engasjere et privat vaktselskap som vil taue bort og bøtelegge biler som står parkert ulovlig. Dette gjelder alle som parkerer ulovlig, ikke kun romfolket, understreker Sørheim.

- Og dette er det felles enighet om blant de ansatte i menigheten?

- Ja, saken er behandlet i meningsrådet, sier Sørheim.

- Dobbeltmakt i kirken
Bjønnulv Evenrud, sekretær i Folk er folk, reagerer på behandlingen av romfolket. Han mener kirken bør ta et oppgjør med seg selv.

- Det går ikke an å behandle mennesker på denne måten. Jeg tror faktisk aldri en prest ville behandlet et medmenneske på denne måten, sier han og legger til:

- Det er vedtatt at romfolket skal behandles med verdighet og respekt og det hørtes ikke akkurat ut som det var tilfellet i episoden du beskriver for meg.

Evenrud mener kirken framstår som splittet i måten de behandler romfolket på.

- Denne saken gjenspeiler at det er en del dobbeltmakt i kirken. På en side snakkes det om å møte folk på gata med verdighet, mens de i realiteten jages ut slik som i episoden du var vitne til. Vi så det samme tidligere i sommer da romfolk søkte beskyttelse ved Sofienberg kirke. De ble møtt med åpne armer og ønske om dialog fra de kirkelige, men ble konsekvent motarbeidet av kontorpersonalet. Dette er problematisk, mener Evenrud.