*Nettavisen* Nyheter.

Dette historiske bygget brant ned

Foto: (Riksantikvaren)

- Huset har en høy historisk verdi for bygda, sier fylkeskonservator.

19.01.14 18:39

Verneverdige trehus stod i fare i Gamle Lærdalsøyri natt til søndag. Brannen truet en hel bebyggelse og resulterte i enorme ødeleggelser. Men den aller eldste delen av bygda skal være utenfor brannområdet, skriver Riksantikvaren på sine nettsider.

Men minst ett fredet hus er nedbrent.

Synneva Eris hus «Gamle bakeriet», er totalskadet. Det historiske bygget som ble oppført av håndverkeren Andreas Bondehagen i 1840, er nå nedbrent.

- Bondehaugen hentet sin inspirasjon fra hjembyen Bergen da han bygde huset. Huset var derfor tydelig preget av bergensarkitekturen, sier fylkeskonservator ved Sogn og Fjordane fylkeskommune, Eva Moberg, til Nettavisen.

Ifølge Moberg har bygningen hatt ulike funksjoner. I tillegg til bakeri har den blant annet blitt brukt som telegrafstasjon før 1900-tallet. Det var først i 1903 huset ble kjøpt av Sunniva Eri og deretter brukt som bakeri.

- Huset har en høy historisk verdi for bygda. Den er veldig sentralt plassert og er et identitetsmerke for Lærdal, sier Moberg.

- Vi tror det er to andre bygninger innenfor verneområdet som er skadet eller nedbrent, men vi vet ikke hvilket det er, legger hun til.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Fokuserer først og fremst på de menneskene som har mistet sine hjem i Lærdal i natt, sier Moberg Foto: (NRK Sogn og Fjordane)

- Tenker først og fremst på innbyggerne
- Selv om det er meget trist å miste historiske verdier, er vårt fokus på innbyggerne akkurat nå. Vi tenker først og fremst på de familiene som har mistet sine hjem, sier fylkeskonservatoren.

Lærdalsøyri er med i NB-registeret, Riksantikvarens register over byområder av nasjonal kulturhistorisk interesse. Det er 161 bygninger innenfor verneområdet.

Brannen i Lærdalsøyri skal foreløpig ikke ha nådd den aller eldste delen av den verneverdige trehusbebyggelsen.

Fakta om Lærdalsøyri

* Lærdalsøyri er et tettsted og administrasjonssenteret i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane. Bygda har vel 1.100 innbyggere, 300 av dem bor i sentrum.

* Gamle Lærdalsøyri er et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 1700- og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil.

* Bebyggelsen er noe av det mest spesielle som er igjen av eldre tettstedsarkitektur i Norge. Ved siden av Røros er Lærdalsøyri ett av de største samlede bygningsmiljøene fra eldre tid som er tatt vare på i Noreg.

* Lærdal var på 1700- og 1800-tallet et sentralt administrasjons- og handelssted. Stedet er på Riksantikvarens liste over byområder av kulturhistorisk interesse.

* Lærdalsøyri har vært en historisk markedsplass fra slutten av 1500-tallet, og nærheten til fjorden, samt veisystem over fjellene, gjorde stedet til et viktig knutepunkt mellom øst og vest.

(Kilder: Store Norske Leksikon og Riksantikvaren)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.