Dette hjelper mot soleksem

Foto: (Foto: Thinkstock)

Har du soleksem bør du lese dette.

(SIDE2): Dersom du en av dem som ikke blir brun, men plages av kløende og rød hud etter å ha vært i solen, kan det hende du lider av soleksem.

Det finnes flere typer eksem, og de har ulike symptomer, årsaker og behandlingsmåter, skriver Klikk.no

Soleksem blir mer vanlig
Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1, forteller at soleksem er et utbredt problem.

- Vi har ikke noen eksakte tall, men studier har vist at mellom fem og tjue prosent av befolkningen i Norge er rammet av soleksem. Det ser imidlertid ut til at forekomsten er økende, og spesielt de med lys, nordisk hud er utsatt, sier hun til DinKropp.no.

Soleksem kommer raskt
Overlege Jon Anders Halvorsen ved Rikshospitalets hudavdeling forteller at utslettet gjerne kommer til syne kort tid etter at du har vært ute i solen.

- Det vanligste er at du får et kløende eller brennende utslett på armene, men noen kan få det på andre deler av kroppen, som på beinene eller i ansiktet. Enkelte opplever også at de får små knuter eller blemmer i huden. Utslettet oppstår typisk et par timer etter soleksponering, sier han.

Heldigvis kan du «herde» huden ved å gradvis øke eksponeringen for sollys, slik at du kan bli sommerbrun til tross for eksemet.

- Du kan forebygge soleksem ved å redusere mengden sollys på huden. Øk dosen med sol gradvis, vær i skyggen, ha på klær eller bruk solkremer, sier Halvorsen.

Behandle soleksem selv
Har du først fått soleksem finnes det også råd, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.

- Soleksem vil som regel gå over av seg selv etter noen dager hvis man holder seg unna solen. Du kan lindre kløen ved å bruke kalde, fuktige omslag, samt en kjølende «after-sun»-krem, sier hun.

Smerten kan også lindres med reseptfrie legemidler.

- Du smøre på et tynt lag med kortisonkrem i en kort periode, for eksempel hver morgen og kveld i to til tre dager. Dette vil dempe rødhet og kløe. Et annet alternativ er lokalbedøvende salve eller liniment, som også vil lindre kløe og smerter i huden.

Kan se alvorlig ut
Hudlege Jon Anders Halvorsen forteller at soleksem kan likne på mer alvorlige hudsykdommer, men at det som regel har et mildere forløp.

Soleksem varer vanligvis bare noen timer eller et par dager, mens alvorlige hudsykdommer, slik som lupus, vil vare lenger. Disse vil i tillegg oftere ramme ansiktet, sier han.

Han forteller imidlertid at de vanligste hudsykdommene typisk blir bedre av sollys

- Hvis du har en hudsykdom som blir verre av å være i solen, kan det hende du har soleksem, lupus, porfyri eller legemiddelutslett, sier han.

Legemidler gjør deg mer utsatt

Solen trenger heller ikke å være alene om å gi deg soleksem. En rekke legemidler kan gjøre deg mer ømfintlig for sollys enn normalt, sier Gunhild Kile Sandvik.

- Enkelte hjertemedisiner, smertestillende (NSAID's som ibux og voltarol) og antibiotika (tetracycliner) gir økt risiko for soleksem og solbrenthet, sier hun.

Kostholdet kan også ha noe å si for hvor ømfintlig huden din er.

- Observasjonsstudier har vist at et kosthold rikt på vitamin C er assosiert med bedre hudutseende og mindre rynker. Vitamin C kan kanskje også hjelpe til å forebygge og behandle hudskader forårsaket av UV-stråling, ved å fungere som en antioksidant. Vitamin C har også en viktig rolle i helbredelse av sår og kan forbedre dannelsen av arrvev, har doktor Blake Scherer tildligere uttalt til DinKropp.no.

Tips mot soleksem

Unngå å sole deg lenge av gangen den første tiden.

Bruk en solkrem med høy solfaktor, (minst faktor 15) som har både UVA og UVB-filter. Smør deg inn 30 minutter før du skal ut i sola slik at solbeskyttelsen får tid til å trekke inn. Bruk nok solkrem og gjenta smøringen så ofte som anbefalt på tuben og etter bading.

Dekk gjerne til hudpartier som lett får soleksem med tettvevde klær. Tynne sommerklær kan slippe igjennom stråler, og er derfor ikke nok til å beskytte seg.

Enkelte hudleger tilbyr herding av huden i spesielle solarier for de som har store plager. Vanlige solarium herder ikke huden og forebygger ikke soleksem.

Studier har vist at tilskudd av Omega-3-fettsyrer kan ha forebyggende effekt mot soleksem og solforbrenning. For å oppnå denne effekten må man trolig ta 1,8 g EPA/1,2 g DHA daglig i minst 3 måneder før man utsettes for intensivt sollys.

Kilde: farmasøyt Gunhild Kile Sandvik

Les også:
10 minutter sol er nok
Sjekk føflekken på apoteket
Sjekk din biologiske alder

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.