*Nettavisen* Nyheter.

Dette hotellet er «for billig» for statsansatte

Raffles Phnom Penh. Foto: Raffles Phnom Penh.

Norske byråkrater på farten jorden rundt har råd til det meste - og mere til.

07.10.12 21:32

En norsk statsansatt på besøk til Bangkok får vesentlig mer til dekning av hotell og i diett enn svenske og danske kolleger. Det kommer frem i oktoberutgaven av Thailands Tidende.

Journalist Terje Engø i Thailands Tidende skriver at nivået på de norske hotell- og diettsatsense er så høye at det i flere tillfeller ikke lar seg gjøre å finne hoteller eller måltider dyre nok.

Hotell til 8.000 baht
En norsk statstjenestemann på tur til Thailand kan bruke 1.000 kroner per døgn på mat. En svensk kollega må klare seg med under en tredjedel, 317 (norske) kroner. Og en danske får bare 311 kroner i diett ved opphold i Thailand.

En norsk tjenestemann har altså hele 320 prosent høyere diettsats enn en dansk. Norske tjenestemenn på reise har også en maksimal sats for hotellovernatting.

I Bangkok er den 1.500 kroner, i overkant av 8.000 baht. En undersøkelse gjort ved hjelp av Hotels.com viser at det i oktober kun er fem av 63 femstjerners hoteller i Bangkok som koster mer enn dette. De kan med andre ord velge og vrake blant Bangkoks ypperste luksus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Satsene i Kambodsja kritiseres

En av de som reagerer på de høye diett- og hotellsatsene for statsansatte nordmenn er rådgiver Knut Iversen Foseide. Han har arbeidet i Kambodsja i to år.

Tidligere i år sendte Foseide, som er rådgiver for Misjonsalliansen, en henvendelse til Fornyings-, Administrasjons- og Kirkedepartmentet (FAK). Han finner satsene urealistisk høye.

I henvendelsen skriver Foseide blant annet:

- I Kambodsja er natttillegget satt til 1.700 kroner og kostnaden til mat satt til 800 kroner. Dette er ikke fundert på virkelige kost- og losjipriser her i Kambodsja.

Foseide opplyser overfor departementet at det dyreste femstjerners hotellet i Phnom Penh - Raffles - koster 1.200 kroner. På de dyreste restaurantene koster et treretters måltid i snitt 120 kroner ifølge Foseide.

Klikk på bildet for å forstørre.

Raffles Phnom Penh Kambodsja Foto: Raffles Phnom Penh.

Foseide konkluderer med at det praktisk talt er umulig å nå opp til både nattillegget og mattillegget. Han sier at gjennomsnittprisen på god overnatting og et trygt måltid ligger på henholdsvis 250 og 30 kroner.

Forlanger nøysomhet
Foseide stiller spørsmål ved hvilke konsekvenser dette får for ansvarlighet i pengebruk av stasansatte, og til kravene staten stiller til nøysomhet dig som utvalgets medlemmer selv bodde på luksushoteller og kasserte inn skyhøye diettsatser.

«Staten, gjennom NORAD, krever at hver eneste krone i bistandsarbeid skal bli bærekraftig formidlet, og det er flott, det oppmuntrer oss til å være nøysomme forvaltere. Samtidig uttrykker Fornyings-, Administrasjons- og Kirkedepartementet en politikk som kan slå beina vekk på den samme nøysomhetstankegangen ved å lage/opprettholde reiseregulativ som er direkte misvisende...»

Henvendelsen ble besvart juridisk rådgiver Didrik Tårnesvik i FAD.

Fastslår satser i samråd med fagforeningene
Han forklarte at satsene fastsettes i forhandlinger med hovedsammenslutningene (LO Stat, YS Stat, UNIO Stat og Akademikerne). Som grunnlag for disse forhandlingene innhentes det satser fra utenriksstasjonene.

Tårnesvik opplyser at det for Kambodsjas del er ambassaden i Thailand som har oppgitt prisene.

- I våre føringer legger vi blant annet vekt på sikkerhet. Jeg er imidlertid usikker på hvor mye vekt dette spiller inn for Kambodsja i dag, skriver Tårnesvik i svaret til Foseide.

Uenighet om ”Raffles”
Tårnevik kommenterer eksemplet med luksushotellet Raffles:

”Du oppgir et hotell, Raffles, som det dyreste hotellet i Phom Penh. Den prisen du opererer med er kr 1.200 kroner. Vi har fått oppgitt kr 1 685 for dette hotellet, og dette er det nest dyreste hotellet vi har fått oppgitt. Årsaken til forskjellene er vi usikre på, men det kan skyldes rommets størrelse.”

Tårnevik opplyser at når det gjelder kostsatsen for land i Asia legges det ofte til grunn prisene fra restaurantene på de hotellene som er oppgitt. Dette kan ofte gi utslag i uvanlig høye satser sett i forhold til ordinære restaurantpriser på stedet.

Dertil kommer det ifølge Tårnevik også valutaberegninger som kan gi endringer på sikt.

Tårnevik poengterer at overnatting skjer etter regning, og at beløpet kun er ment som et maksimumsbeløp. I begynnelsen av september erklærte nettstedet Hotels.com Kambodsja som det rimeligste stedet i verden for hotellovernatting.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementetn og den norske ambassaden i Bangkok har foreløpig ikke svart på Nettavisen NA24s henvendelse.

Mest lest i Nettavisen nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.