Dette huset ble solgt 1,2 millioner over takst. Eieren ga bort pengene

04.09.13 18:51

(Oppland Arbeiderblad) En ellevill budkrig på dette oppussingsobjektet i Vikoddvegen i Gjøvik har sørget for nesten fire millioner kroner til forskning på sykdommen Lupus.

Husets eier var en Gjøvik-kvinne på 68 år, som døde i 2012. Hun hadde bodd alene i huset etter at foreldrene gikk bort, og hun arvet boligen.

Hun ante trolig ikke hvor mye penger det skulle bli igjen etter henne da hun opprettet sitt testamente i 2001. Men hun var svært fast bestemt på hva pengene skulle gå til.

– Det er et svært detaljert testamente. Og det står uttrykkelig at huset skal legges ut for salg på det åpne markedet og selges til høystbydende. Videre står det at pengene fra salget skal gå til forskningsarbeid på Lupus, som hun selv led av, sier advokat og testamentsfullbyrder Hanne Lilleby.

Oppussingsobjekt
Huset i Vikoddvegen ble solgt i juni i år. Verditaksten var på 2.950.000, for huset som var et oppussingsobjekt med et bruksareal på 200 kvadratmeter. Tomta er selveiet, og på drøye to mål.

I prospektet er det beskrevet slik: «Eldre enebolig i 1,5 etasje med uinnredet kjeller fra 1930 tallet og tilbygd på ca 1967 tallet. Boligen har en enkel innvendig eldre standard med noen enkle moderniseringer som vanninntak, enkelte vinduer og kjøkkenfronter. Oppussing/modernisering må påregnes på deler av boligen.»

Se bilder av boligen her: Populært oppussingsobjekt solgt skyhøyt over takst

Trolig var det en svært god beliggenhet og flott tomt ned mot Mjøsa som sørget for at budrunden «tok av».

Ni i budrunden
Interessen var nemlig eventyrlig.

– Det var ni personer med i budrunden, både privatpersoner og profesjonelle utbyggere. I tillegg var det 40 personer på lista, som ønsket å bli holdt oppdatert om budene, forteller melger Silje Aandalen i Privatmegleren på Gjøvik.

Huset ble til slutt solgt for 4.150.000 kroner. Aandalen forteller at kjøper ikke ønsker å få navnet sitt offentliggjort foreløpig.

– Det er jo flott at det ble så mye over takst når pengene skulle gå til et godt formål, sier advokat Hanne Lilleby.

Når alle honorarer og øvrige utgifter som skal dekkes i forbindelse med kvinnens dødsfall er betalt, vil gaven ifølge Lilleby beløpe seg til et sted rett i underkant av fire millioner kroner.

Alvorlig lidelse
Donasjoner av en slik størrelse er ikke dagligdags hos Norsk Revmatikerforening, som naturlig nok er svært glade for gaven. Organisasjonsleder Ingebjørg Sandberg i Norsk Revmatikerforening sier til OA at hun ikke kan huske lignende beløp.

– Vi hadde en annen her tidligere i år som testamenterte 2,5 millioner kroner til forskning relatert til revmatisme blant barn og unge. Men så store gaver hører med til sjeldenhetene, sier Sandberg.

– Nå er jo ikke dette penger Revmatikerforeningen kan disponere, for pengene skal jo gå til et helt spesifikt formål, legger hun til.

Når pengene fra boet blir overført, vil foreningen lyse ut forskningsmidler som fagfolk kan søke om å få.

– Det er en alvorlig lidelse, som man kan dø av. Men de siste årene er det kommet svært gode medisiner, sier Sandberg.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag