RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette husker utenriksreporterne i NRK og TV 2 best fra 2013

Foto: Fotograb, YouTube
Sist oppdatert:
– En av vår tids aller verste kriger

BA.no har spurt tre norske utenriksreportere om de viktigste nyhetene i verden i 2013. Samtlige fremhever den grufulle krigen i Syria.

1. Hvilke saker mener du har vært de viktigste i 2013?

2. Hvilke saker har du personlig vært mest engasjert i?

3. Hva er etter ditt syn de viktigste glemte sakene i 2013?

Fredrik Græsvik, TV 2:

1.

– Markeringen av Mandelas dødsfall ble en verdig slutt på et fantastisk liv. Nettopp det å få æren av å bli sendt ut på slike fantastiske oppdrag gjør at jeg blir minnet på at jeg har verdens mest spennende jobb. Det var fantastisk å se hvordan sørafrikanerne taklet sorgen – med sang og dans. Antallet nåværende og tidligere statsledere som flokket til minnestunden levner liten tvil om at Mandelas fotavtrykk blir stående i historien. Mandela ble født under første verdenskrig. Han levde et langt liv.

SETT MYE: Fredrik Græsvik er en av de mest anerkjente utenriksreporterne i Norge. Han er med i TV2s satsing Stjernene på Slottet.

– Borgerkrigen i Syria er en av vårt tiårs aller verste kriger. Det er ufattelig trist å se hvordan verdenssamfunnet nok en gang nærmest stilltiende godtar en voldelig krig. Blant annet fordi verdens ledere ikke klarer å bestemme seg for hva som er verst – det sittende regimet, eller opposisjonen med sine islamistiske innslag. Titusener dør, uten at vi gjør stort mer enn å protestere og hjelpe de stakkars få som klarer å rømme vekk fra marerittet.

– Tyfonen på Filippinene er den kraftigst målte som noen gang har slått inn mot land. Noen tusen mennesker mistet livet. Titusener skadet, og hundretusener gjort hjemløse. At den, som mange andre naturkatastrofer, i stor grad skyldes den rike verdens vanvittige forbruk, gjør den til noe langt viktigere enn en spektakulær katastrofe.

2.

– Mandelas sykdom og ventede dødsfall har jeg holdt i gjennom året. Jeg har brukt mye tid på å lese meg opp på et fantastisk liv.

– Også utviklingen i Egypt har vært noe jeg har jobbet mye med. Det har vært et interessant år der militæret kastet landets folkevalgte ledere. Revolusjonen i Egypt er ennå ikke over.

– Så har jeg også i år jobbet mye med Moland og French-saken. Tjostolv Molands dødsfall satte fart i myndighetenes forsøk på å få løst den fastlåste saken med Kongo. På tampen av året, var jeg til stede da Joshua French ble tiltalt for drapet på Moland.

3.

– Det er mange glemte kriger og flyktningkatastrofer. Colombia har omsider fått litt mer oppmerksomhet, iallfall i Norge, på grunn av Norges engasjement i fredsforhandlingene mellom partene i den langvarige borgerkrigen.

– Og så ser vi eksempler på alt vi ikke legger merke til i den daglige nyhetsdekningen når det plutselig bryter ut borgerkrig i Den sentralafrikanske republikk. Vi visste egentlig at det ville komme, men ga konflikten altfor lite oppmerksomhet.

Sidsel Wold, NRK:

SORG: Tidligere Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold er i sorg etter at venn og kollega Carina Appel er død.

1.

– Mine svar er jo preget av at Midtøsten er det området jeg følger mest med på: Den syriske flyktningkatastrofen, valget av Irans president Hassan Rowhani og hans utenrikspolitikk, samt varsleren Edward Snowden, dataspesialisten med bakgrunn fra Central Intelligence Agency (CIA) og National Security Agency (NSA), sine lekkasjer og etterdønningene.

2.

– Den tragiske situasjonen i Syria. Det finnes ikke særlig håp der, intet lys i tunnelen. Alt er bare grusomt trist.

– Etterdønningene av den arabiske våren. På siste reise til Saudi-Arabia så jeg hvordan internett også har endret mye. Det er litt mer frihet, og en ny trend er blant annet standup–komikere.

– Tyrkias interne problemer er den tredje saken. Raseriet unge sekulære tyrkere viste mot statsminister Erdogan overrasket mange.

3.

– Situasjonen i Gaza. Det er det heller ikke håp om bedring. Det blir bare verre nå, og ingen bryr seg noe særlig.

– Kaoset i Libya. Et eksempel på CNN – effekten. Når de store skifter fokus, gjør ofte andre det også.

– Israels evige okkupasjon. Den befestes mer og mer, og Israel har ingen plan om å avslutte den. En hel verden ser på, og tror partene skal «komme til en løsning».

Bent Skjærstad, TV 2:

TV 2-reporter Bent Skjærstad ble kastet ut i det da katastrofen var et faktum.

1.

– Krigen i Syria har vel utvilsomt vært den viktigste saken å dekke i året som har gått. Konflikten er kanskje den verste siden annen verdenskrig. Volden og de menneskelige lidelsene er ufattelige. Samtidig er det urovekkende å se det store antallet militante islamister som reiser fra Europa for å delta i krigen. Trist at svært vanskelige og farlige arbeidsforhold gjør det svært vanskelig å dekke denne konflikten for journalister.

2.

– Et område jeg har jobbet mye med i år er Nord-Korea. Dette er noe jeg har jobbet med å få til i lengre tid. I mars reiste jeg dit sammen med kunstneren Morten Traavik. Et spesielt land å besøke som journalist. Det å reise rundt i landet og møte mennesker som lever i det som av mange regnes som et skrekkregime, var spesielt.

3.

– Det er mange kriser og konflikter som hadde fortjent mer dekning. Den etniske konflikten mellom muslimer og buddhister øst i Myanmar (Burma) er en av konfliktene som har pågått en tid og har fått lite oppmerksomhet.

– Det samme gjelder situasjonen på Sri Lanka. Å reise dit som journalist har vært svært vanskelig etter at den 26 år lange borgerkrigen tok slutt i 2009. Hvordan situasjonen er for tusenvis av sivile, som tilhørte den tapende part i krigen, vet man lite om. Jeg skulle gjerne ha reist dit for å finne ut mer om det.

Denne saken er levert av BA.no.

Les også: Dette skjedde i verden i 2013

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere