RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette inngrepet topper verstingliste

BRYSTPLASTIKK topper lista over hvilke skjønnhetsbehandlinger som har blitt klaget inn flest ganger til Norsk pasientskadeerstatning.
BRYSTPLASTIKK topper lista over hvilke skjønnhetsbehandlinger som har blitt klaget inn flest ganger til Norsk pasientskadeerstatning. Foto: Colourbox
- Dette må vi i bransjen ta innover oss, sier plastikkirurg.

(SIDE2): Det er brystplastikk som topper verstinglista.

Av sakene som Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har behandlet mellom 2009 og 2013, av klager som går på kosmetisk behandling og plastikkirurgi utført i privat helsetjeneste, er det brystplastikk som topper listen med 44 klager samlet i løpet av fire år.

Av de 44 klager har 33 fått avslag, og 11 fått medhold.

Antallet klager øker

- Pasientene har i hovedsak fått medhold på grunn av forhold som mangelfull utføring av operasjon, mangelfull oppfølging, dårlig journalføring og informasjonssvikt om risiko for skade eller komplikasjoner. I de fleste tilfellene er det estetiske resultatet av operasjonen eller behandlingen dårligere enn forventet, sier Torill Svoldal Stærh, kommunikasjonsrådgiver i NPE, til Side2.

Antallet klager steg fra 16 til 34 i 2010, og samlet i løpet av disse fire årene har 148 mennesker klaget inn ulike skjønnhetsbehandlinger. Generelt øker antallet klager innenfor kosmetisk behandling og plastikkirurgi.

- Det tror vi henger sammen med at skjønnhetsbehandling øker i volum generelt, sier Svær.

En undersøkelse fra 2012 viser at tre av fire norske kvinner sier de kan tenke seg å endre på utseendet sitt, og hver fjerde kvinne sier de har vurdert plastisk kirurgi. Samtidig har én av ti kvinner mellom 30–55 år allerede fått utført medisinsk kosmetisk behandling eller plastisk operasjon.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Eystein Hauge, som er spesialist i plastikkirurgi og medisinsk direktør i Teres Medical Group, tror grunnen til at brystplastikk topper listen har med antallet inngrep å gjøre.

- KALIBRER FORVENTNINGENE: Eystein Hauge, som er spesialist i plastikkirurgi mener det er svært viktig at pasientene får et så realistisk bilde av resultatet som mulig. Hvis ikke kan det skape urealistiske forventninger, og dermed misnøye med resultatet.

- Umiddelbart tenker jeg at grunnen til dette er at brystplastikk er den vanligste plastiske operasjonen vi utfører. I vår virksomhet er 40 prosent av alt vi gjør silikonoperasjoner, og så kommer brystløft og brystreduksjoner i tillegg. Dette betyr at nærmere halvparten av alt vi gjør er knyttet til bryst. Derfor er det ikke så rart at det er her det kommer inn flest klager, sier Hauge til Side2.

Urealistiske forventninger

Imidlertid tenker han også at klagene kommer som et resultat av forventningene som skapes av bransjen, i forkant av operasjonen.

- Det er mange fallgruver når det kommer til brystplastikk. De som ønsker en brystplastikk kan ha litt urealistiske forventninger i forhold til hvor flott dette skal bli. Man har klare begrensninger ut ifra utgangspunktet personen har - har du små pupper med perfekt form, så vil du få store pupper med perfekt form. Men om brystene i utgangspunktet avviker fra normalen så kan det være vanskelig å få til et perfekt resultat, sier Hauge.

- Dette må vi, som plastikkirurger, ta innover oss. Det er viktig at vi kalibrerer forventningene til pasientene på forhånd, slik at de som ønsker behandlingene skal få et så realistisk bilde som mulig av resultatet. Da blir ikke fallhøyden like stor.

Plastikkirurgen forteller at det ikke er uvanlig at noen er misfornøyde etter den første primæroperasjonen.

- Om noen er misfornøyde må man som ansvarlig lege evaluere i hvilken grad det er mulig å forbedre resultatet. Her tror jeg det er viktig å ivareta det enkelte mennesket på en respektfull måte. Om de får en kald skulder, eller føler seg avvist når de ønsker å korrigere noe - ja, da går de andre steder. Vi opplever jo at folk kommer til oss etter å ha blitt avfeid andre steder, sier han.

Her kan du se listen over hvilke skjønnhetsbehandlinger som blir klaget inn:

Medhold/avslag fordelt på type behandling:

Behandling

Medhold

Avslag

Sum

Brystplastikk

Øre-, neseplastikk

Øyelokkplastikk

Bukplastikk

Peeling (alle gjelder Exopeel)

Laserbehandling (rynker, arr mm)

Ansiktsløft

Injeksjon (rynker, figurforming)

Kjønnsleppeplastikk

Annen plastikkirurgi*

Sum

11

5

5

3

11

8

2

1

1

5

52

33

22

11

12

0

1

5

2

1

9

96

44

27

16

15

11

9

7

3

2

14

148

*fettsuging, hudoppstramming, hårtransplantasjon mm.

For å være med på listen må behandlingen være utført av autorisert helsepersonell

Selv om visse behandlinger ikke er inkludert eller finnes på listen, så betyr ikke det at behandlingen ikke har blitt klaget inn. For at saken skal falle inn under ordningen må to vilkår være oppfylt: behandlingen må være helsehjelp og behandlingen må være utført av autorisert helsepersonell, eller helsepersonell med lisens.

Da det finnes en rekke behandlinger i dag som utføres av ikke-autorisert personell, vil disse altså gå innunder «mørketall».

- For at pasienten skal kunne søke om erstatning i NPE, må behandlingen må være utført av autorisert helsepersonell og behandlingen må regnes som helsehjelp, sier Stæhr.

Det var først fra 1. januar 2009 at pasienter som hadde fått utført plastiske operasjoner ved private klinikker kunne søke om erstatning gjennom pasientskadeordningen. Gjennomsnittlig saksbehandlingstid hos NPE er ett år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere