Dette interesserer oss ikke

Foto: (Pressebilde: Den norske opera og ballett)

Ballett og opera interesserer ikke nordmenn. Men film og fotball vil vi gjerne se.

20.05.09 22:34

(SIDE2:) Nordmenn liker kulturtilbud, men helst de mest folkelige alternativene.

Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte onsdag undersøkelsen Norsk kulturbarometer 2008. Her har de funnet fram til nordmenns kulturbruk det siste året.

De fleste går på kino
Undersøkelsen viser at kino er det kulturtilbudet flest nordmenn benytter seg av. Hele 70 prosent av det norske folk har vært på kino det siste året. Deretter følger konserter (62%) og idrettsarrangementer (56%). Bare sju prosent av nordmennene var på opera eller operette i fjor.

En av fire nordmenn går på kino hver måned, og det er de unge som besøker kinosalene oftest. Når folk går på kino, vil de helst se krim, actionfilmer, komedier, barne- og familiefilmer og sosialdramaer. Så er dette også de vanligste sjangrene på kino.

Revy og komedier
Selv om folk liker å se film, betyr ikke det at de ikke lenger setter pris på teater. 53 prosent av befolkningen gikk på teater i fjor. Revyer, komedier og musikaler er de sjangrene som er mest populære på scenen. Sist de var på teater, så 25 prosent av deltakerne en revy, 20 prosent en komedie og 19 prosent en musikal.

I fjor var 62 prosent av befolkningen på konsert. Det er personer mellom 16 og 24 år som er mest glad i å se favorittbandene på scenen. Mer enn 50 prosent av publikummet hørte pop eller rock sist de var på konsert. Den minst populære musikkformen er samtidsmusikk.

Flest liker fotball
43 prosent av befolkningen var på museum i 2008. Det er de yngste (9-15 år) som i størst grad besøker landets museer.

Nesten like mange (42 %) gikk på kunstutstilling i fjor. 77 prosent av dem som gikk på kunstutstillinger, så på malerier.

Idrettsarrangementer trekker mange folk, og ikke overraskende er det fotball som er den største sporten. 56 prosent av deltakerne var på et idrettsarrangement i fjor, og av disse var det flest menn. Tre av fem som besøkte et idrettsarrangement, så en fotballkamp. De minst populære idrettene var skøyteløp, løping og ishockey.

Få interesserte
Ballett, dans og opera er derimot ikke like populært. Mens bare sju prosent av befolkningen var på opera i fjor, var det kun 13 prosent som så en ballett- eller danseforestilling.

51 prosent av befolkningen besøkte et folkebibliotek i 2008, og 36 prosent av oss lånte en bok på biblioteket.

Aldri vært på opera
Det er også noen nordmenn som slett ikke interesserer seg for kultur. Fem prosent av befolkningen har aldri vært på teater og like mange har aldri vært på en konsert. 18 prosent har aldri vært på kunstutstilling og seks prosent har aldri vært på et idrettsarrangement. Bare tre prosent har aldri vært på noe museum eller på et folkebibliotek.

Hele 64 prosent av befolkningen har aldri vært på opera. De fleste av disse (72%) er heller ikke interessert i å se en operaforestilling.

Over halvparten (54%) har aldri sett en ballett- eller danseforestilling. 71 prosent av disse er overhodet ikke interessert i å se en ballettforestilling, mens bare to prosent har lyst til å se en slik forestilling.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med et landsomfattende utvalg mellom 9 og 79 år.

Les hele undersøkelsen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag