*Nettavisen* Nyheter.

Dette irriterer oss med naboen

Foto: Scanpix (Scanpix)

- Det er bare fantasien som setter grensen for hva vi kan krangle om.

- Vi er inne i en tid der det spirer og gror godt, men hekken ser ofte forskjellig ut på de ulike sidene og det kan føre til uenigheter, forteller Terje Christian Myklebust i Konfliktrådet i Hordaland til BA.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Kranglet med plakater
Halvårstallene fra Konfliktrådet i Hordaland viser at seks prosent av sakene de har behandlet det siste halve året er nabokrangler, og ofte er årsaken til uenighetene trær, hekker, blader eller busker. Noen velger å gå til spesielle skritt for å gjøre sine synspunkter klare.

- Vi hadde en sak for en del år tilbake der den ene parten valgte å skrive opp alle argumentene for at vedkommende hadde rett på plakater som vedkommende hang opp i hagen. Det var ikke spesielt stygt språk eller noe, men hele nabolaget fikk jo vite om konflikten, forteller Gro Jørgensen, informasjonssjef i Konfliktrådet nasjonalt, til BA.

Uenigheten handlet om noen trær som sperret for utsikten. Hun synes ikke denne måten er god konfliktløsning hvis man vil bli venner med naboen igjen.

- Man bør ikke anklage naboen for noe, men ta utgangspunkt i seg selv, og hva man selv kan gjøre. Det gjelder å jenke seg litt, mener hun.

Jørgensen har også opplevd at en person hadde laget en sang til naboen om det som irriterte ham.

Trampolinehopping og båter i hagen
- Det er bare fantasien som setter grensen for hva vi kan krangle om, sier Terje Christian Myklebust.

Støy fra bikkjer og trampolinehopping, blader som blåser inn fra naboens hage, lukt fra husdyrhold og båter i nabohagen som sperrer utsikten, er i følge Jørgensen andre elementer som kan forsure naboskapet.

- Mennesker er veldig forskjellige, så det er ikke så rart at vi irriterer oss over forskjellige ting. Det er egentlig ingenting vi i Konfliktrådet synes det er merkelig å krangle om, sier Myklebust.

Men heldigvis går det an å bli venner igjen. 99 prosent av sakene som kommer til Konfliktrådet ender med avtale.

Måtte sette hunden på den andre siden
- Vi hadde en gang en sak med en som jobbet nattevakt som ble veldig plaget av naboens hund som bjeffet på dagtid. Løsningen ble at naboen fikk vaktplanen til den nattearbeidende, slik at de kunne vite når han hadde jobbet nattskift, og dermed plassere hunden på andre siden av huset disse dagene, forteller Jørgensen.

Hun forteller at noen nabokrangler går i generasjoner.

- Da kan det være ekstra viktig å finne ut av det, slik at man slipper å overføre problemene til neste generasjon, mener hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.