RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kameraet tar supre bilder i mørket

MØRKETS FYRSTE: Olympus XZ-1 tar de beste bildene i mørke omgivelser av alle kompaktkameraer på markedet i dag.
MØRKETS FYRSTE: Olympus XZ-1 tar de beste bildene i mørke omgivelser av alle kompaktkameraer på markedet i dag. (Foto: Olympus)
Sist oppdatert:
FØRSTEINNTRYKK: Olympus XZ-1 bør bli en favoritt blant entusiastene.

[Teknofil.no]: Olympus har vært en av pionerene på små systemkameraer, men manglet et virkelig avansert kompaktkamera da vi testet Canon G12, Nikon P7000, Panasonic LX5 og Samsung EX1 sist høst. I januar lanserte de imidlertid Olympus XZ-1 med spesifikasjoner som rett og slett er imponerende.

Finn beste pris på XZ-1 i Prissøk

4x optisk zoom og lysstyrke på F1.8 til F2.5 er det ingen som kan matche i dag. Samsung EX1, Panasonic Lumix LX5 og Canon S95 er riktignok ikke så langt unna lysstyrken på vidvinkel, men EX1 stopper på 72mm som lengste tele, LX5 på 90mm og S95 har bare F4.9 med 105mm. Selv om det er optikken som imponerer mest er XZ1 bra utstyrt også på andre områder med blant annet blitssko og støtte for samme eksterne elektroniske søker som brukes på Pen-kameraene til Olympus. I denne klassen er RAW-støtte og full manuell kontroll en selvfølge og XZ-1 gir 720p video og kan utstyres med ekstern mikrofon.

Z-1 har en meget bra AMOLED-skjerm med samme spesifikasjoner (610000 punkter, tre tommer diagonalt) som på Samsung EX-1, men den er ikke vridbar som på EX-1. XZ-1 kan også utstyres med elektronisk søker. Det er den samme som brukes på MFT-kameraene til Olympus og er en av de beste på markedet i dag.

XZ-1 bruker et ganske lite Li-Ion batteri og batterilevetiden er middels med 320?? eksponeringer med CIPAs målemetode. Batteriet lades i kameraet med en kabel som er USB i ene enden og en spesialkontakt i den andre (som skal inn i kameraet). Vi ser ladning i kameraet vesentlig som en ulempe, men USB-kontakten gjør at kameraet også kan lades fra en PC, og det er en fordel.

Funksjoner

XZ-1 har manuell, lukkertidsprioritert og blenderprioritert eksponeringskontroll. I tillegg er programmodus, intelligent auto, motivprogram og art-filtere på plass. Viktigere for litt mer krevende brukere er RAW-støtte, blitssko og mulighet for å fjernstyre blitser. I JPG-modus kan alle bildeparametre bortsett fra støyfjerning justeres.

Iso kan justeres i 1/3 steg fra 100 til 6400 med full oppløsning, om det er noe poeng med 6400 kommer vi tilbake til i testen av XZ-1. Gir ikke Iso 100 lang nok eksponering (eller stor nok blender) kan et 3 EV ND-filter kobles inn (som på Canon G12 og Nikon P7000).

XZ-1 gir video i 720p, og kan bruke ekstern mikrofon for bedre lyd. Bildestabilisatoren brukes ikke i videomodus, men det er elektronisk stabilsiering.

Vi har ikke brukt kameraet nok for noen full evaluering av autofokusen ennå, men førsteinntrykket er bra med bra hastighet og nøyaktighet. Default velger kameraet fokuspunkt selv, men det kan stilles til å bruke kun senterpunktet. Ansiktsprioritering og manuell fokus finnes også. XZ-1 har ikke noen måte å låse eksponering og fokus med forskjellige knapper og det er en ulempe selv om manuell eksponering eller eksponeringskompensasjon kan brukes i stedet.

Generelt virker XZ-1 rimelig raskt i bruk.

Oppsummering

Denne artikkelen er altså ingen full test med karakterer og konklusjon, men XZ-1 har så langt gjort et meget bra inntrykk. Akam kommer tilbake med full test i løpet av noen uker, men vi har allerede lagt en del bilder i galleriet for den som ønsker å se på bilder i full størrelse. Det dreier seg om JPG-er i med høyeste oppløsning og laveste komprimeringsgrad.

Les hele omtalen på Akam.no

Se også:
Bildegalleri for Olympus XZ-1

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere