Mens Norge og Danmark har gått i «lock down» på grunn av den fryktede korona-smitten, tenker de annerledes i Sverige og Storbritannia.

Vi har stengt så mye som mulig av skoler og universiteter, stengt grenser og havner, og bedt flest mulig arbeidstakere om å jobbe hjemmefra. Det er bare noen få av tiltakene.

De, altså Sverige og Storbritannia, har ikke stengt skolene. Det har heller ikke innført så mange andre strenge restriksjoner, for eksempel ved grensene, på utesteder eller arrangementer.

Teorien bak den mer liberale svenske strategien blir forklart litt ulikt:

(Les mer etter meningsmålingen)

Den svenske eksperten Annika Linde var «statsepidemiolog» i den svenske Folkehelsemyndigheten fra 2005 til 2013.

Hun sier til nyhetsbyrået TT at hun oppfatter myndighetenes strategi som at man vil at så mange som mulig skal bli smittet, særlig barn og foreldre. På den måten vil man bygge immunitet mot viruset - såkalt flokk-immunitet.

LES OGSÅ: Korona-regler i Stortinget for enkeltmannsforetak

Dette blir delvis, men bare delvis, benektet av den nåværende statsepidemiologen, Anders Tegnell:

– Nei, i alle fall ikke at det skal skje så fort som mulig. Men vi begynner derimot å få en forståelse av at viruset ikke kommer til å slutte å spre seg, før vi når flokkimmunitet. Men det må skje sakte og kontrollert, så helsevesenet får tid til å håndtere det, men vi skal ikke fremskynde det, sier Tegnell til TT.

Men de skal heller ikke forsøke å forsinke det med strenge tiltak. I stedet konsentrerer svenskene, og også britene, seg om å beskytte bare de mest sårbare gruppene.

Disse må i stor grad passe på at de selv holder seg isolert, mens viruset utvikler seg naturlig og får «rast fra seg» i samfunnet utenfor.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Per i dag har 1032 personer testet positivt i Sverige. Seks personer er døde. I Norge er tallene høyere, med bare halvparten så stor befolkning: Ifølge VGs oppdaterte tall er 1312 personer testet positive i skrivende stund, mens tre er døde.

Hva disse tallene egentlig sier, er imidlertid usikkert. I Sverige sluttet de stort sett å teste folk for tre dager siden, mens også her i Norge har test-kapasiteten vært begrenset.

Uansett kan dette etter hvert bli et makabert kappløp, der to ulike strategier blir testet ut:

Norge (og Danmark) setter alle kluter inn på å stoppe, eller sterkt forsinke, spredningen. Målet med det er å få smittebølgen til å flate ut, slik at helsevesenet har mulighet til å bygge kapasitet for å ta toppen (som da vil være lavere, men vare lenger).

Sverige (og Storbritannia) lar det i større grad stå til, og tar det som det kommer - ut fra tankegangen om at restriksjonene uansett ikke er effektive, og at smitten må komme likevel. Og at våre strenge restriksjoner på næringslivet kan være mer skadelig enn selve viruset.

For oss lekfolk er det selvsagt urovekkende at ekspertene i Norge og Sverige rett og slett er uenige om hva som er best.

Men slikt kan selvsagt skje, siden det er et nytt virus som ingen ennå vet hvordan oppfører seg. Uansett vil de to mest sannsynlige resultatene være:

LES OGSÅ: Arild er smittet av korona. Nå vil han at folk skal vite hvor subtile symptomene er

a) Enten har svenskene rett: Når det hele er over, er omtrent like mange blitt syke i begge land, og omtrent like mange har dødd. Forskjellen er at norsk næringsliv kan ligge i ruiner.

b) Eller så har vi nordmenn rett: Når det hele er over, viser det seg at våre tiltak reddet tusenvis av norske menneskeliv. Mens i Sverige (og Storbritannia) kan pandemien ha ført til de reneste katastrofetall.

Dette er en landskamp som vanskelig kan ende uavgjort, og som vi gjerne skulle vært foruten.