Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan bli forbudt i Frankrike

Franske parlamentarikere skal granske et eventuelt forbud mot burka.

Den franske nasjonalforsamlingen opplyste tirsdag at de skal vurdere om det muslimske plagget bryter med grunnloven fordi det utgjør en trussel mot det sekulære samfunnet.

Det er nedsatt en granskningskommisjon med 32 parlamentarikere som skal evaluere et eventuelt forbud, og de vil trolig ha en anbefaling klar innen seks måneder.

Det muslimske plagget har fått mye medieomtale i franske aviser den siste uken. Forrige uke signerte 57 lovgivere et opprop om å forby bruk av burka på offentlige steder, melder CNN.

Burkaen er ikke velkommen
Stafettpinnen gikk videre til president Nicolas Sarkozy som sa at plagget ikke var ønsket velkommen i Frankrike.

– Problemet med burkaen er ikke et religiøst problem. Dette er en sak som dreier seg om kvinners frihet og verdighet. Dette er ikke et religiøst symbol. Det er et tegn på underdanighet og nedsetting. Jeg vil understreke at burkaen ikke er velkommen her i Frankrike, sa Sarkozy da han talte i nasjonalforsamlingen mandag.

– Vi kan ikke akseptere i vårt land at kvinner blir holdt fanget bak et gjerde, ekskludert fra det sosiale liv og frarøvet sin identitet, sa Sarkozy.

I 2004 vedtok den franske nasjonalforsamlingen et forbud mot at jenter brukte muslimske hodeplagg i skolene. Dette førte til omfattende protester blant den muslimske minoriteten i Frankrike. Forbudet gjaldt også religiøse symboler som kors, turban og jødiske hodeplagg.

«En slags grav for kvinner»
Noen franske politikere vil gå så langt at de vil ha et totalforbud på burka, også i den private sfæren. Den franske familieministeren, Fadela Amara, har sammenlignet burkaen med «en slags grav for kvinner.»

Representanter for muslimer i Frankrike har derimot reagert kraftig på franske politikeres håndtering av saken.

– Det å håndtere saken ved å nedsette en granskningskomité, er å stigmatisere islam og alle muslimene i Frankrike, sa leder for Det muslimske rådet i Frankrike, Mohammed Moussaoui, til nyhetsbyrået AFP i forrige uke.

Mellom fem og ti prosent av Frankrikes 64 millioner innbyggere er muslimer.

Frankrike er ikke det eneste landet som har satt burkaforbud på agendaen. Nederlandske lovgivere stemte for et forbud i 2005, men regjeringen måtte gå av etter et valgnederlag før de fikk vedtatt forbudet.

I tillegg raste som kjent debatten om hijabforbud i det norske politiet tidligere i år.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley