RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kan bli forbudt

Foto: Scanpix
Frokostblandinger holder ikke det de lover.

(SIDE2): Flere frokostblandinger kan bli tvunget til å fjerne usanne helsepåstander fra emballasjen etter nye reguleringer fra EU-kommisjonen.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Mange fyller skålen til randen med tilsynelatende sunne frokostblandinger hver morgen. Tross alt står det jo på pakken at de er sunne, inneholder mindre sukker, mindre salt og mer fiber. Men mange av produktene holder ikke hva de lover, det skriver The Telegraph.

Flere produkter fyller ikke kravene
«The European Food Safety Authority» (EFSA) har tatt for seg nærmere 4000 fordringer utarbeidet av matprodusenter, deriblant produsenter av frokostblandinger, og så langt har varer som probiotiske drikker og yoghurt kommet til kort i forhold til emballasjens lovnader.

Misvisende markedsføring av frokostblandinger
EU-kommisjonen utvikler videre en ordning for å stoppe matprodusenter som promoterer sine produkter som sunne basert på én eller to sunne ingredienser, mens det øvrige innholdet består av store mengder sukker, fett eller salt.

Flere helsesaker? Klikk her!

Ulike grenser for sukkerinnhold
Mens helseinstanser som «Britain’s Food Standard Agency» tar utgangspunkt i at mer enn 15 prosent sukker skal anses som høyt, er det sannsynlig at det europeiske vil sette grensen ved 20 eller 25 prosent for frokostblandinger. Men fortsatt kan flere produsenter måtte endre markedsføringen av sine produkter.

- Produsenter av frokostblandinger frembringer helsepåstander rett som det er. Noen er genuine, mens andre markedsføres som sunne basert på bare én sunn ingrediens. Øvrig innhold som sukker, fett og salt blir ikke engang nevnt, sier Corinne Vaughn ved «Food Standard Agency» til The Telegraph.

Mange er ikke helsegunstige
Mange frokostblandinger rettet mot barn kan innhold spesielt mye sukker, men promoteres gjerne som helsegunstige og bra for veksten. Det samme gjelder produkter rettet mot voksne, og det usunne innholdet overskygger gjerne effekten av de få sunne ingrediensene man får i seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere