Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan bli Støres regjering

Statsrådkabalen:

Det blir både gamle og nye fjes i Jonas Gahr Støres regjering. På klima kan det komme en overraskelse, tror Nettavisen.

Denne uka holder Ap-leder Jonas Gahr Støre de første møtene med potensielle regjeringspartnere. Får han viljen sin, og danner en flertallregjering, starter snart arbeidet med å legge den kompliserte regjeringskabalen.

Når Nettavisen skal legge en kabal, så tar vi utgangspunkt i det nye flertallet til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV - og at disse regjerer sammen.

Se Nettavisens statsrådkabal lenger ned.

– Det store kabalmysteriet

Styrkeforholdet mellom partiene legger føringen for hvor mange statsråder hvert parti skal ha.

Hvis man beholder 20 statsråder som i dag, er en plausibel fordeling 10 til Ap, seks til Sp og fire til SV, men disse kan forhandles opp og ned.

Det forventes at Senterpartiet vil presse på i forhandlingene for å få sju statsråder, blir Nettavisen fortalt fra personer i og rundt stortingsgruppa.

– Det er det store kabalmysteriet, er uttrykket professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo bruker om jobben Støre nå står overfor.

Les også: Ordknapp om SV: - Jeg prater veldig godt med Jonas

Arbeiderpartiet

Jonas Gahr Støre og hans nestledere, Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran, er selvskrevne navn i regjeringen. Ellers er Espen Barth Eide, Ingvild Kjerkol, Anniken Huitfeldt, Raymond Johansen og Anette Trettebergstuen blant de sterkeste navnene.

Flere av disse har erfaring som statsråd.

– Noen er selvskrevne i regjering fordi de har hatt posisjoner tidligere, og en ny regjering trenger jo erfaring, og ikke bare førstereisfolk, slår Aardal fast.

Arbeiderpartiet vil trolig få halvparten, eller rett over halvparten, av statsrådpostene, og de har et kobbel av potensielle statsråder.

Ap har også tradisjon for å sette inn en statsråd fra fagbevegelsen. Trine Lise Sundnes, som har ledet LO-forbundet Handel og Kontor, og som nettopp ble valgt inn på Stortinget fra Oslo, kan være aktuell til regjeringen.

Les også: Arbeiderpartiets 100-dagersplan koster trolig mer enn Støre henter inn i skatteplanen

Senterpartiet

Det er knyttet mest spenning til partileder Trygve Slagsvold Vedum, som kan velge departement fra nesten øverste hylle. Spørsmålet er om han vil lenke seg fast til kontorpulten i finansdepartementet, eller om han vil ha en mer praktisk statsrådpost, som kommunal- eller næringsminister.

Nestlederne Ola Borten Moe og Anne-Beathe Tvinnereim skal også inn i regjering.

Hvis Sp går inn i en flertallsregjering, er det grunn til å tro at parlamentarisk leder Marit Arnstad får en plass. Hun er ikke den mest synlige, men i praksis er det Arnstad som leder partiet sammen med Vedum.

Blir det en mindretallsregjering er det god sjanse for at Arnstad blir værende på Stortinget, etter det Nettavisen forstår.

Lista over andre sterke navn inkluderer blant annet Geir Pollestad, som leder næringskomiteen, og representantene Sigbjørn Gjelsvik og Sandra Borch.

Les også: Full splid i Sp om SV

Gjelsvik, som representerer Akershus, har en stor stjerne hos Arnstad og Vedum, etter å ha vært Vedums høyre hånd i finanskomiteen de siste årene. Men siden både han og Tvinnereim er fra Akershus, kan det hende han faller ut, siden Sp prioriterer geografisk balanse høyt.

Hvis Arnstad går inn i regjering kan Gjelsvik bli parlamentarisk leder, og få jobben med å lære opp den nye generasjonen med Sp-representanter.

Sosialistisk Venstreparti

Styrkeforholdet mellom partiene gjør at SV trolig får tre eller fire statsrådposter. Det spørs litt hvor mange statsråder det blir i Støre-regjeringen.

Erna Solberg har for øyeblikket 20, men før Frp forlot regjering i januar 2020, og trolig etter en ekstra runde med Møllers Tran, satte Solberg norsk rekord med 22 statsråder.

De fire mest aktuelle navnene er partileder Audun Lysbakken, nestlederne Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes, og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Dermed er kjønnsbalansen - som SV er svært opptatt av - på plass.

Men av disse er det kun Lysbakken som har regjeringserfaring. Etter det Nettavisen forstår, er det sannsynlig at Bergstø og Fylkesnes ender på samme sted - enten begge i regjering eller begge i Stortinget.

Hvis Lysbakken vil ha mer erfaring i regjering, så kan noen gamle veteraner fra Stoltenberg-regjeringen være aktuelle.

Av noen som kjenner partiet godt får Nettavisen høre at Heikki Holmås, Bård Vegar Solhjell og til og med tidligere partileder Kristin Halvorsen ikke bør utelukkes.

I tillegg må SVs medlemsmasse godkjenne regjeringsplattformen før SV eventuelt går inn i regjering.

Statsminister

Jonas Gahr Støre (Ap).

Finansminister

Tre ganger dette årtusenet har det største partiet uten statsministeren fått finansdepartementet. Vi får en reprise denne gangen, dersom Senterpartiet ønsker det.

De to aktuelle er Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad.

Enkelte i Senterpartiets stortingsgruppe ønsker at partiet skal forhandle bort posten til SV og Kari Elisabeth Kaski, som er respektert bredt innad i de tre rødgrønne partiene, mot en ekstra statsrådpost. Slik at Sp får sju statsråder, og SV tre.

Utfordringen med dette er at Kaski kan bli en større profil enn hva Lysbakken kan leve med.

Dagens Næringsliv har allerede lansert Arnstad som en kandidat til posten. Det vil gi Sp makt over et veldig viktig departement, og samtidig gi partileder Vedum rom til å være mer synlig og aktiv utenfor Oslo. Det blir nemlig ikke mye tid til å drikke kaffe med vanlige folk når man er finansminister.

Det spørs rett og slett hva Vedum og Arnstad ønsker, etter det Nettavisen forstår.

Hvis Ap får finans er det trolig nestleder Hadia Tajik (Ap) som tar roret.

Utenriksminister

En prestisjetung post Støre ikke vil gi fra seg. To kandidater peker seg ut: Utenrikspolitisk talsperson Anniken Huitfeldt (Ap) og Espen Barth Eide (Ap), som har vært både utenriks- og forsvarsminister tidligere. Huitfeldt trekkes fram som mest aktuell av de fleste i både politikken og i media.

I juni skrev Nettavisen at byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er et «wildcard» til denne posten, men at Huitfeldt er favoritten.

Oslo-lederen har bred erfaring på feltet, som avdelingsdirektør for bistandsdirektoratet Norad, feltarbeider i Røde Kors, generalsekretær i Flyktninghjelpen og statssekretær i Utenriksdepartementet ved to anledninger.

Johansen er en potet som kan bekle mange roller.

Les mer: Ap-veteran tror Raymond kan få en betydelig tung statsrådspost

Forsvarsminister

En post Ap ønsker, men som Senterpartiet vil sette høyt i forhandlingene. Utfordringen er at Sp har lovet mye på forsvarsfronten over mange år, og vil slite med å oppfylle løftene.

Andøya flystasjon blir en del av forhandlingene, får Nettavisen opplyst, og partileder Vedum skal ha et håp om at de maritime patruljeflyene blir værende på Andøya, og ikke flyttes til Evenes flystasjon. Det vil være en stor seier for Senterpartiet.

Nestleder Ola Borten Moe (Sp) er den klareste kandidaten til å bli forsvarsminister. Hans aksjeposisjon i et oljeselskap gjør det nemlig umulig for ham å gjøre comeback som olje- og energiminister.

Les mer: Ola Borten Moe eier ni millioner i oljeselskap: - Opp til andre å vurdere min habilitet

I dag er tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete forsvarspolitisk talsperson. Det er ikke klart om hun ønsker en posisjon i regjeringen.

Justis- og beredskapsminister

Et av flere departement som både Ap og Sp ønsker. Ap har nok den sterkeste politikeren til å fylle posten, i Telemarks Lene Vågslid.

Vågslid (34) har vært i justiskomiteen i åtte år.

Nestleder Hadia Tajik, med fire år bak seg som leder i justiskomiteen (2013-2017), kan være aktuell. Det spørs hva hun selv ønsker.

Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl er de aktuelle fra Sp, men disse mangler pondusen til Ap-kandidatene.

Arbeids- og sosialminister

En post som står høyt hos Ap, da mange av de mest sentrale valgløftene til partiet går på nettopp arbeidspolitikk. Nesten halvparten av punktene i partiets 100-dagersplan går under dette feltet.

Hadia Tajik, som er tidligere rådgiver i arbeidsdepartementet og arbeidspolitisk talsperson, trekkes frem av mange som høyaktuell til denne posten.

Raymond Johansen (Ap) kan gå inn dersom Tajik velger et annet departement.

Lysbakken er utvilsomt interessert i posten, men det skal holde hardt i forhandlingene.

Klima- og miljøminister

SV er det åpenbare valget til denne posten. Ap har allerede sagt nei til å lete etter olje utenfor eksisterende felt. Det gjør det enklere for SV å bli med i regjering, og legger samtidig press på Sp til å gi SV en klimaseier.

Finanspolitisk talsperson og partiyndling Kari Elisabeth Kaski (SV) er en god kandidat, men Espen Barth Eide (Ap) er også et aktuelt navn. Han er i dag Aps klimapolitiske talsperson.

Slik Nettavisen forstår SV, basert på samtaler med partikjennere, er partiet mer opptatt av klimagjennomslag enn av å sitte på klima- og miljødepartementet uten dypt forankrede enigheter.

Ap har tross alt beveget seg kvantesteg i retning SV på klima siden sist de satt i regjering sammen, og klima henger mer sammen med utenriks enn noen gang før. Barth Eide er mannen med rolodexen i utlandet.

Dersom en klimaplan med betydelige SV-gjennomslag nedfelles i regjeringsplattformen, skal det ikke utelukkes at de overlater departementet til Arbeiderpartiet, får Nettavisen høre av en kilde utenfor partiet, men med lang erfaring fra innsiden.

Under Stoltenberg II-regjeringen fikk SV en knallhard lærdom i det å sitte på departement hvor man var eneste parti som fronter en reformen eller politisk kursendring, uten å få bruke departementet til å gjennomføre mer enn utredninger.

Les også: Valgløftet som ble lagt i skuffen: – En bløff fra Arbeiderpartiet

På miljø finner man en av de store kilene mellom SV og Sp: Nemlig rovdyrpolitikken. Senterpartiet ønsker å flytte rovdyrforvaltningen over til landbruksdepartementet, og ut av miljøporteføljen til klima- og miljødepartementet. Dette er Ap skeptiske til, skriver Nationen, mens SV er beint uenige. Det blir et forhandlingspunkt hvor Sp er favoritter til å seire.

Næringsminister

En post Arbeiderpartiet gjerne tar selv, men som også Sp ønsker.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran (Ap) blir statsråd, og har næringsdepartementet og samferdselsdepartementet som sine primærønsker, etter det Nettavisen forstår. Men om han får viljen sin er en annen sak.

Også Terje Aasland (Ap), som har åtte års erfaring i næringskomiteen, er aktuell. Senterpartiet legger gjerne beslag på hele dette departementet, som også inkluderer landbruksministeren.

Leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), er aktuell til begge postene i departementet.

Hvilket parti som tar denne ettertraktede posten vil avhenge av hvordan resten av kabalen legges, og Vedum skal ikke utelukkes.

I tillegg har SV en nestleder i næringskomiteen - Torgeir Knag Fylkesnes - som også sikler etter denne posten.

Olje- og energiminister

Barth Eide (Ap) blir trukket fram i alle mediesaker om regjeringskabalen som favoritt til denne posten. Han har vært første nestleder i energi- og miljøkomiteen de siste fire årene.

En utfordring for Støre er at både han, Barth Eide og Raymond Johansen er menn fra Oslo, som kompliserer balanseringen av kjønn og geografi.

Geir Pollestad (Sp), tidligere statssekretær i olje- og energidepartementet, er et spennende valg som statsråd, dersom Barth Eide tar klima og Vedum eller Skjæran tar næring.

Landbruks- og matminister

Også en del av næringsdepartementet. Senterpartiets kjernepost, men for liten for Vedum, som var landbruksminister på tampen av Stoltenberg II-regjeringen.

Geir Pollestad (Sp) er den heteste kandidaten på papiret, men vi ser for oss at han får en større rolle i regjeringen. Dermed er stortingskandidat og tidligere leder av Norges Bondelag, Nils Bjørke, et alternativ.

Utfordringen for Sp er det pågående bondeopprøret, med forventninger til Senterpartiets landbruksminister som er så høye at de neppe kan innfris. Av den grunn blir det nevnt til Nettavisen av flere i og rundt partiene at det kan være lurt for Sp å la Ap streve med bondeopprøret.

Spørsmålet er om Sp-grasrota godtar noe sånt.

Les også: Senterpartiet om regjeringens skattebombe: – Ikke vakkert

Posten kan også passe til talentbygging for Sp.

– En regjering skal også peke fremover. Det er også en mulighet til å trene opp folk. De må jo starte et sted, sier Aardal om talentene.

Sandra Borch (33 år, Troms) kan være aktuell, både fordi hun er profilert, men også fordi Vedum må gi en statsrådpost til Nord-Norge.

Men av de yngre har Borch, Marit Knutsdatter Strand (29 år, Oppland) og Willfred Nordlund (33 år, Nordland) odel, som gjør at de kan blitt beskyldt for å favorisere sin del av næringen.

Kommunal- og moderniseringsminister

Posten gis til Senterpartiet. Kan ende med nytt navn, uten moderniseringsdelen.

Både Vedum og Arnstad er høyaktuelle, men flere andre navn kan ende opp her. Verken Gjelsvik, KS-leder og Sp-mann Bjørn Arild Gram, stortingsrepresentantene Borch, Nordlund eller fylkesrådsleder Ivar Prestbakmo i Troms og Finnmark kan avskrives.

Samferdselsminister

Man skulle tro at denne posten var perfekt for distriktspartiet Sp, men etter det Nettavisen kjenner til, har flere i partiets stortingsgruppe et ønske om å forhandle den bort. Det på tross av at fylkeslagene i Sp ønsker at partiet får samferdselsministeren.

Årsaken til at deler av Sp-gruppa vil unngå samferdsel, er at det enorme budsjettet i nasjonal transportplan gir stor fallhøyde og gode muligheter for å skuffe fylkene.

Hos Ap kan både samferdselspolitisk talsperson Sverre Myrli og nestleder Bjørnar Skjæran være aktuelle.

Skulle kortene lande slik at Sp tar denne posten, så er Ivar Prestbakmo en brennhet kandidat.

Kunnskaps- og integreringsminister

En viktig post for SV, og partileder Audun Lysbakken (SV) er favoritt.

SV hadde denne posten i seks av åtte år sist gang, med Bård Vegard Solhjell og partileder Kristin Halvorsen.

For Ap kan skolepolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg være aktuell til begge statsrådpostene i kunnskapsdepartementet, dersom man opprettholder todelingen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister

SV hadde begge statsrådene i kunnskapsdepartementet sist gang Jens Stolenberg var statsminister, men denne gang vil SV ha færre statsråder enn i 2005, og høyere utdanning prioriteres nok ikke aller høyest på SV-lista.

I podkasten «Undervisningsplikten» har Støre svart ja på spørsmål om han vil kreve denne posten.

Torstein Tvedt Solberg, som styrkes av å være svært lojal til Utdanningsforbundet, er aktuell fra Ap, men det kan fort komme et overraskende kort i kabalen.

Professor Aardal advarer på generelt grunnlag mot å hente statsråder fra utenfor politikken:

– Jeg tror lærdommen i det politiske miljøet er at det ikke alltid er like vellykket, fordi politikk er et håndverk det også. Du skal kunne politikk, og ikke minst skal du klare å håndtere Stortinget.

For Sp kan 29 år gamle Marit Knutsdatter Strand være aktuell - særlig hvis partiet sliter med kjønnsbalansen. Ellers har Anne Tingelstad Wøien (Sp) åtte år bak seg i utdannings- og forskningskomiteen, men er ikke på Stortinget nå.

Barne- og familieminister

Tidligere barne- og likestillingdepartementet. Endret til familiedepartementet da KrF gikk inn i regjering.

Under Stolenberg II hadde SV og Ap kontrollen i fire år hver. Nå går det mot navneendring og SV-styre.

SV-nestleder Kirsti Bergstø, som var statssekretær under Lysbakken i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i 2010-2012, er mest aktuell. Det var Bergstø, den tidligere lederen av Sosialistisk Ungdom (SU), sin bevilgning til en SU-organisasjon som førte til at Lysbakken gikk av som statsråd i 2012.

Finnmarkingen Bergstø er nylig valgt inn fra Akershus.

Avtroppende Bergen-ordfører og påtroppende stortingsrepresentant Marte Mjøs Persen er en joker, ifølge VG.

Helse- og omsorgsminister

Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, er soleklar favoritt til jobben. Hun kan dermed bli Aps eneste trønder i regjeringen.

Hun har over seks år bak seg i helsekomiteen, og har vært talsperson siden 2017.

Kollega i helsekomiteen, Kjersti Toppe (Sp) er også en kandidat, men helse er såpass viktig for Ap at de vil prioritere det høyt i forhandlingene.

Les mer: Sp-topp i Alta: - Jeg håper for alt i verden at hun blir ny helseminister

Distrikts- og digitaliseringsminister

Denne posten forsvinner. Senterpartiet ønsker at distriktspolitikk skal gjennomsyre regjeringsplattformen, og ikke være tilsidesatt som en uriaspost i kommunaldepartementet.

Kultur- og likestillingsminister

Den mest aktuelle til denne posten er Anette Trettebergstuen (Ap) fra Hedmark.

Trettebergstuen er Arbeiderpartiets talsperson for familie-og kulturpolitikk, og har fartstid fra familie- og kulturkomiteen på Stortinget siden 2015. Hun innehar tunge verv i partiet, inkludert i sentralstyret og som leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk.

Utviklingsminister

SV hadde bistandsministeren i åtte år da de rødgrønne sist regjerte sammen, og ønsker nok en reprise.

Tidligere kunnskapsminister, miljøvernminister og nåværende sjef i bistandsdirektoratet Norad, Bård Vegar Solhjell (SV), er en mulighet.

Senterpartiet kan fort kaste nestleder Anne-Beathe Tvinnereim inn i miksen.

Hun har god erfaring på utenriks, med seks år hos UD og som ambassadesekretær i Mosambik. Bistandspengene sitter løst hvis Tvinnereim får bestemme, men givergleden er neppe mindre med en SV-statsråd.

Raymond Johansen er Aps beste kandidat.

Fiskeri- og sjømatminister

Fiskeri kan føre til dårlig stemning i en ny regjering. SV vil endevende dagens system til fordel for kystfiske, gjennom blant annet å tilbakeføre torskekvoter - som historisk har tilhørt kystfisket - fra havtrålerne til kystfisket.

Den mest fremtredende fiskeripolitikeren på Stortinget er SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes fra Tromsø. Han kan bli fiskeriminister hvis partiet ønsker det, men det kan være en felle for SV å sitte i et departement som fører en helt annen politikk enn partiet ønsker.

Hvis SV ikke får et stort fiskerigjennomslag går jobben trolig til fiskeripolitisk talsperson Cecilie Myrseth i Ap.

Hvis Sp legger beslag på fiskeri vil det nok være fordi Vedum ikke finner en annen plass til en nordnorsk statsråd. Vedum har lovet gull og grønne skoger til nordlendingene, og oppslutningen har økt betydelig. Dermed forventes det at fylkeslagene blir belønnet i en ny regjering.

Fiskeripolitisk talsperson Geir Adelsten Iversen (Finnmark) er ikke aktuell. Det samme gjelder Siv Mossleth (Nordland). Dermed gjenstår bare Sandra Borch (Troms) og Willfred Nordlund (Nordland).

- Kjønnsbalanse helt absolutt

Når Ap-leder Jonas Gahr Støre nå skal finne sine nye statsråder, er det mange forhold han må ta hensyn til: Kjønnsfordeling, geografi, alder og bakgrunn, i tillegg til alle kravene fra partiene.

- Kjønnsbalansen er helt absolutt. Hvis du ikke har en god kjønnsbalanse, så har du tapt i utgangspunktet, sier professor Bernt Aardal til Nettavisen.

I dagens borgerlige regjering er 45 prosent av statsrådene kvinner, mens i den forrige rødgrønne regjeringen var det like mange kvinner og menn.

- Geografi er også helt åpenbart viktig. Hvis en regjering ikke har med noen fra Nord-Norge, Vestlandet eller fra Innlandet, så kommer det til å bli rabalder, sier han, og legger til:

- For det blir lagt veldig mye symbolikk i det, at man skal representere hele landet.

Aardal påpeker at noen også kan komme til å si nei når Støre ringer:

- Et nei gjør at plutselig så må man legge kabalen på nytt. Alle vet jo at det å være statsråd er en 24-7 jobb, og det er ikke alle som er i stand til det, sier han.