RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kan ødelegge alt

Sist oppdatert:
Med mindre du lærer deg disse triksene.

(LXUS.no) Av alle viktige plagg i en manns garderobe er det ingenting som er viktigere enn skoene. Om du ikke visste det fra før av, er skoene dessuten det første mange kvinner sjekker ut hos en mann, og dårlige sko kan ødelegge et helt antrekk - for ikke å snakke om et godt førsteinntrykk.

LES OGSÅ:
Ti sikre sommertrender
Kan du sandalreglene?
Syv plagg alle menn bør ha i skapet

Så hvorfor bruker du fremdeles sokker i sandalene og slitte løpesko til jobbdressen? Sko skaper mannen, så les og pugg denne skoguiden!

Finn et par som passer

Har du noengang kjøpt et par sko som passet helt fint i butikken, men som var altfor trange da du kom hjem? Du er ikke alene. For å finne et par sko som sitter perfekt er det to nøkkelord som gjelder - sokker og tidspunkt.

Prøv skoene med samme type sokker som du skal bruke dem med. Ingen går med tennissokker i dressko, og prøvestrømpene i butikkene er for damer (noe du ikke er). Om du ikke har på deg riktige sokker, får du heller stoppe innom en butikk på vei til skobutikken og ta med deg et par sokker.

Det beste tidspunktet for sko-prøving er om ettermiddagen. Da har føttene dine hovnet noe opp siden du stod opp om morgenen, og sjansene for at du kommer hjem med for små sko minsker betraktelig. De fleste sko skal føles litt romsligere om morgenen, for husk at føttene utvider seg i løpet av dagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hvor mye er for mye for et par sko?

Som med det meste annet her i livet får du hva du betaler for når du handler sko. Og dersom du er ute etter et par klassiske sko i ekte skinn, med gode sømmer og solide såler vil et kostbart par følge deg i lang tid og vare mye lenger enn en dyr kashmir-genser. Sjansene for at de går av moten er dessuten minimale.

Gode par kan tas med til skomakeren for å få nytt liv til en brøkdel av prisen du ga for dem, og kan derfor være verdt investeringen. Bruk så mye du kan - innenfor rimelighetens grenser - på klassiske par. Så kan du heller satse på rimeligere varianter når det kommer til trendsko som bare varer en sesong.

Skoene alle menn trenger

Om du ikke har disse i skapet allerede, er det på høy tid å investere i et par klassiske oxford-sko - også kjent som dressko. Å kjøpe et par klassiske snøresko kan kanskje virke litt kjedelig og konservativt når hyllene av sneakers og tøffe støvler bugner mot deg, men tenk gjenbruk. Oxford-skoene vil være din gode følgesvenn gjennom alt fra jobb, intervjuer, bryllup, begravelser og dater, og et par av god kvalitet vil du ha glede av gjennom mange år. Ingen andre sko har til dags dato klart å utkonkurrere allsidigheten og tidløsheten til den klassiske dresskoen.

Om du allerede har et par oxford-sko i skapet, kan du kanskje unne deg et annet klassisk par for litt mer uformelle anledinger. Lærsko med spenne istedenfor lisser - såkalt monk strap - er et mer avslappet alternativ til oxford-skoen, men like elegant og tidløs. Spenne-skoene kan brukes til alt fra dress til jeans, men hold deg til oxford-skoene ved mer formelle anledninger som krever lisser.

Det evige sokkeproblemet

Hvite sokker til hvite sko og sorte sokker til sorte sko? Eller var det omvendt? Sokker kan på lik linje med skoene ødelegge et helt antrekk om du velger feil, så kanskje er det derfor Kjell Inge Røkke foretrekker å gå uten?

I jobbsammenheng er det likevel enklere å velge riktige sokker enn man skulle tro. Gå for en ribbestrikket business-variant. Pass på at sokkene har litt lengde - gjerne til over leggen - slik at du unngår å vise hud når du setter deg. Hårete legger som stikker frem mellom sokkekant og buksekant er fy-fy på forretningsmøtet.

Ikke gå helt bananas med knallfarger og Ole Brumm-mønstre når du er på jobb, med mindre du har meget gode grunner for det. Og viktigst av alt: Fargen på sokkene skal matche fargen på dressen din - ikke skoene dine!

Ta vare på skoene dine

De samme skoene skal helst ikke brukes to dager på rad. La skoene få hvile og sett skotre i dem når de ikke er i bruk. Slik bevarer de formen bedre og du unngår at skinnet rynker seg.

Vær nøye med å fjerne skitt og smuss og puss dem regelmessig. Ikke bare vil det få skoene til å vare lengre, men det hjelper lite å ha kontorets dyreste sko om de er dekket av møkk og gammel tyggegummi.

Bruk kalosjer i regnvær, og ta skoene med til skomakeren med jevne mellomrom. Det vil øke skoenes livsløp betraktelig, og koster langt mindre enn å kjøpe nye.

(Kilder: Askmen.com, Men.Style.com, GQ)

Har du et luksustips? Send det til LXUS!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere