Dette kan gi barnet ditt ADHD

Foto: Crestock

Gravide advares mot vanlige kosmetikkprodukter.

(SIDE2): Ny forskning viser at vanlige produkter som krem, sjampo, sminke og parfyme kan øke risikoen for at man føder barn med atferdsproblemer.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Undersøkelsen er gjennomført av en amerikansk forskningsgruppe, og arbeidet er publisert i i tidsskriftet «Environmental Health Perspectives». Dette melder den danske avisen Ekstra Bladet.

Vanlig innhold i kosmetikk
Årsaken til at det advares mot vanlige produkter som krem, shampoo og parfyme, er at disse produktene inneholder ftalater. Forskningsleder Dr. Stephanie Engel påstår at undersøkelsen viser at det er en klar sammenheng mellom gravides ftalatinntak og risiko for at barna senere utvikler ADHD.

Aggressiv og deprimerte
I studien, hvor 404 gravide deltok, undersøkte man ftalatinntaket i urinen til de gravide kvinnene. Når barna var mellom fire og ni år, fortok man atferdstester og intervjuer og forskerne mener de kan konkludere med at mengde ftalainnhold i urinen påvirker barnas atferd.

De mødre som hadde et høyt nivå av ftalat i urinen hadde størst sannsynlighet for å få barn som senere utviklet ADHD. Disse barna hadde ofte konsentrasjonsproblemer, var aggressive, hadde asosial personlighetstrekk og en tendens til å være depressive.

Forbudt i leketøy
Ftalater brukes i hovedsak for å mykgjøre plast, og finnes i en rekke vanlige produkter. Det er påvist at ftalater kan være hormonhemmende, og derfor er bruken av dette stoffet i ferd med å fase ut.

Ftalater brukes også i en rekke leketøy og kosmetikkprodukter, og noen ftalatyper er forbudt i Norge.

Advarte mot T-skjorter
Dette er ikke første gangen det advares mot ftalatinnholdet i vanlige forbruksvarer. I 2008 slo Naurskyddsföreningen i Sverige alarm, da det ble avdekket store verdier av ftalater i T-skjorter.

Det ble da påstått at T-skjortene kunne redusere fruktbarheten og øke risikoen for kreft.

Les hele saken: Disse kan være farlige

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.