*Nettavisen* Nyheter.

Dette kan koste milliarder

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Først solgte banken et såkalt strukturert spareprodukt. Nå må de betale tilbake tapet til småspareren.

20.01.09 20:11

Småsparer Ivar Petter Røeggen klaget DNB NOR inn for Bankklagenemden etter å ha tapt 266.000 kroner på såkalte lånefinansierte strukturerte spareprodukter.

Nå har Bankklagenemnda gitt Røeggen medhold i klagen.

Dersom DnB NOR velger å godta dommen, må banken betale tilbake det Røeggen har tapt.

Kan koste dyrt
Avgjørelsen kan imidlertid koste banknæringen mer enn tapet til Røeggen. Uttalelsen fra Bankklagenemda er nemlig prinsipiell.

Det betyr at samtidige banker i Norge risikerer å måtte dekke tilsvarende tap hos sine kunder.

Dersom det er resultatet betyr det at norsk banknæring står foran en regning på flere milliarder kroner.

- Alle vil ikke få tilbakebetaling
Hva saken vil ha som følge for banknæringen, og kunder som har kjøpt lignende produkter, er likevel fremdeles vanskelig å si.

- Resultatet av saken avhenger av hvordan DNB NOR velger å forholde seg til den og om de vil ta den til domstolen, sier Tine Melheim i Bankklagenemda til Nettavisen.

Og for dem som nå ser muligheter til å vinne tilbake tapte penger, dersom DnB NOR skulle godta dommen, er ikke virkeligheten nødvendigvis så svart hvitt, minner Melhus om.

- Det er ikke gitt at alle som har kjøpt lånefinansierte produkter vil få pengene sine tilbake. Produktene er forskjellige, og kjøperne har forskjellige forutsetninger for hva man bør forstå av seg selv, forklarer Melhus.

Melhus bekrefter imidlertid at de sitter på lignende saker.

- Ja, vi har flere saker som er satt på vent, og som gjelder akkurat samme produkt. Disse må vi se på, men det er klart at her er DnB NOR sin videre håndtering av saken avgjørende.

Tusenvis av krav
Ifølge Forbrukerrådet kan flere titusener av norske bankkunder rette krav mot norske banker etter Bankklagenemdas avgjørelse.

- Dette er full sier til klageren og kan ha effekt for mange som har kjøpt slike lånefinansierte klageprodukter sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet til nrk.no.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.