RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kan også gi diabetes

Sist oppdatert:
Overvektige fikk økt risiko ved å kutte ut vanlig sukker.

(SIDE2:) Søtningsmidler som Splenda og Natreen kan lede til diabetes. Stoffene endrer måten kroppen takler sukker på, ifølge en ny medisinstudie som den britiske avisen Daily Mail har sett på.

Disse søtningsmidlene er laget av stoffet sukralose. Dette er så å si kalorifritt, men forskerne mener likevel at det kan påvirke blodsukkeret ditt. Ved å spise søtningsalternativet økes kroppens sukkernivåer, noe som fører til økt produksjon av insulin.

Det finnes også andre alternativer til sukker, om sukrin og stevia. Disse var imidlertid ikke med i denne studien.

Gir ikke mening
At dette søtningsmiddelet som ikke inneholder energi skal påvirke sukkernivået i kroppen, gir imidlertid lite mening ut fra det man vet fra tidligere. Selv om de ikke kunne finne en fullgod logisk forklaring, tydet det på at søtningsmidler som splenda gir økt risiko for diabetes.

Jevnlig forhøyede insulinnivåer kan nemlig føre til at man blir intolerant mot insulin, som igjen kan føre til diabetes type 2. Dette er en livsstilssykdom som ofte forårsakes av overvekt.

- Resultatene våre tyder på at dette kunstige søtningsmiddelet ikke er uten innvirkning - det har faktisk en effekt, sier Yanina Pepino til Daily Mail. Hun er assisterende professor i medisin ved Washington School of Medicine i St. Louis i USA, og ledet studien.

- Vi er nødt til å gjøre flere studier på dette, for å slå fast om dette funnet betyr at det er farlig å bruke søtningsmiddelet over tid, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter)

Byttet ut sukker med sukralose
Sukralose er laget av sukker, men gjennomgår en kjemisk prosess som gjør det 600 ganger søtere. Dermed trenger man svært lite av stoffet, som til gjengjeld er blåst opp for å få mer volum. En stor boks med for eksempel Spenda inneholder bare 75 gram, mens en tilsvarende stor pose sukker gjerne veier en hel kilo.

Forskerne testet søtstoffet på 17 svært overvektige personer som ikke hadde diabetes fra før, og ikke hadde benyttet kunstige søtningsmidler. Deltakerne hadde en gjennomsnittlig BMI på litt over 42. Det klassifiseres som sykelig fedme. I testperioden bruke de sukralose som erstatning der de tidligere brukte sukker.

(Artikkelen fortsetter)

Fortsatt et mysterium
Forskningsleder Yanina Pepino peker på at man i tidligere studier stort sett har testet effekten av søtningsmidler hos normalvektige. Hun tror det kan være en årsak til det oppsiktsvekkende funnet. En annen årsak kan være at man testet stoffet i ren form, og ikke sammen med vanlig mat.

- I virkeligheten spiser folk sjelden et søtningsmiddel alene. Man bruker det i kaffen, på kornblandingen, eller på annen mat og drikke man vil gjøre søtere, sier hun.

Forskerne tror dette kan være utslagsgivende for den økte produksjonen av insulinet. Pepino understreker likevel at sammenhengen mellom sukralose og insulinproduksjonen er et mysterium.

Flere saker fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere