RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kan sende renten opp

Sist oppdatert:
Nye tall øker frykten for rentehopp.
Tirsdag kom konsumprisindeksen fra Statistisk Sentralbyrå som viste en oppgang på 0,6 prosent fra februar til mars i år. Fra i mars i fjor til mars i år steg prisene med 1,1 prosent. Men prisveksten når man justerer vekk energivarer og avgiftsendringer (KPI- JAE) steg prisene med 1,5 prosent.

Det var særlig prisvekst på klær og bensin som trakk prisveksten oppover, melder Statistisk Sentralbyrå.

Dette kan være med på å sende renten oppover, ettersom Norges Bank har et fast blikk på utviklingen i prisene.

Klær og sko dyrere

I meldingen fra Statistisk Sentralbyrå meldes det at prisveksten på klær og skotøy steg med 1,5 prosent i februar, men samlet med hele 5,4 prosent i mars. Klesprisene steg med 5,9 prosent i perioden, noe som er mer enn prisen på sko som steg med 3,2 prosent.

- Til tross for prisoppgang i februar og mars har ikke prisene hentet seg inn etter sesongsalget, samlet lå prisene i mars fortsatt 5,0 prosent under desembernivået, melder Statistisk Sentralbyrå.

Bensinen ble også dyrere. Prisen på bensin steg med 2,9 prosent, og bidro til å sende konsumprisen opp i mars. Men også prisen på teleutstyr samt pris på alkoholfrie drikkevarer steg.

På den andre siden virker fallet i elektrisitetsprisene inn. Disse falt fra februar til mars med 2,5 prosent. Siden september har el-prisene falt med hele 34,2 prosent.

Tjenester ble dyrere

Prisene på tjenester steg også i perioden. Prisene på kultur- og fritidstjenester steg med 7,2 prosent mens prisen på transporttjenester steg med 4 prosent. Prisen på hotellovernattinger steg med hele 10,9 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere