*Nettavisen* Nyheter.

Dette kan være kilden til dødsviruset

Helsemyndigheter jobber på spreng for å finne kilden til det nye viruset som har krevd menneskeliv.

30.09.12 21:31

Det britiske smittevernstilsynet jobber på spreng for å finne kilden til det nye coronaviruset, som er nær beslektet til SARS.

Så langt er det ingen tegn på at det nye viruset er like dødelig som SARS, som krevde hundrevis av menneskeliv i Asia under et globalt utbrudd i 2003.

Globale helsemyndigheter vet ennå ikke om det nye viruset kan smitte mellom mennesker. Én av teoriene er at coronaviruset smitter fra dyr.

- Kan stamme fra flaggermus
Så langt har viruset blitt påvist hos to pasienter, som ble syke med tre måneders mellomrom. Begge pasientene ble syke etter opphold i Midtøsten.

- Biologer må nå inn i området og ta prøver av ethvert dyr de får tak, inkludert kameler og geiter, sier Ralph Baric ved Universitetet i North Carolina, som er ekspert på coronaviruset, til nyhetsbyrået AP.

Baric tror flaggermus kan være smittekilden, og at de sprer viruset videre til mennesker.

- Hvis det var et etablert smittemønster fra andre dyr, så ville vi trolig ha sett langt flere tilfeller, sier han.

Verdens helseorganisasjon (WHO) samarbeider med eksperter i Midtøsten for å finne ut hvordan de to pasientene ble smittet.

Døde av coronaviruset
En pasient var en saudiarabisk mann som døde i Saudi-Arabia for flere måneder siden. Den andre pasienten er fra Qatar. Han hadde nylig vært i Saudi-Arabia før han ble alvorlig syk i Storbritannia.

Han ligger nå på sykehus i London, og tilstanden beskrives som kritisk.

- At det har gått lang tid mellom de to tilfellene og det at det ikke har vært noen kontakt mellom dem de to, tyder på at viruset ikke smitter lett, sier avdelingsdirektør Karin Rønning i Avdeling for smitteovervåking ved Folkehelseinstituttet i en uttalelse torsdag.

- Det er heller ikke klarlagt om det smitter mellom mennesker. Coronavirus finnes hos både fugler og pattedyr, og man kan ikke utelukke at dette viruset har blitt overført fra dyr til menneske, sier Rønning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Wikimedia Commons

«Føre-var-holdning»
Tidligere denne uken sendte WHO ut en global advarsel om at leger måtte være oppmerksomme på potensielle smittetilfeller.

I Danmark ble det slått full alarm da seks pasienter ble innlagt på sykehus. Frykten var at pasientene, som hadde vært i Midtøsten, var smittet med det nye coronaviruset. Etter grundige undersøkelser, viser det seg at samtlige pasienter i Danmark var smittet med vanlig influensavirus.

Folkehelseinstituttet anbefaler: Har du vært på reise til Saudi-Arabia eller Qatar og utvikler feber og hoste/og eller tungpustethet innen 10 dager etter hjemkomst anbefales du å kontakte lege. Ta telefonisk kontakt med legen før du kommer på legekontoret/legevakten. Informer om tilstanden og hvor du har vært. «Helsepersonell som mistenker sykdommen hos pasienter som har vært i de aktuelle områdene skal varsle smittevernvakten ved Folkehelseinstituttet.»

Folkehelseinstituttet sier de foreløpig har utilstrekkelig kunnskap om mulig smittsomhet og sykdomsrisiko.

- På det nåværende tidspunkt er det derfor nødvendig å ha en «føre-var-holdning» og gi noen råd, sier Rønning.

Saudiarabiske myndigheter har blitt advart om stor spredningsfare når mange hundre tusen muslimer tar turen til landet for å delta i pilegrimsferden Hajj. Det er ventet to millioner besøkende under Hajj-feiringen som varer fra 24. til 29. oktober.

Besøkende blir bedt om å være nøye med håndhygienen og bære smittevernsmasker når de beveger seg i store folkemengder, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.