Dette kan være skadelig

Foto: Thinkstock

Når sola titter fram fra skyene, er den ekstra sterk.

17.05.13 14:19

(SIDE2:) Endelig er det vår, og det er mange i Norge som kan nyte solskinn på årets nasjonalda. Forhåpentligvis dukker snart sola opp over hele landet, men selv om du er klar for å nyte mange timer i sola, er ikke nødvendigvis huden din det.

Kreftforeningen, Statens strålevern, Meteorologisk institutt og NILU har sendt ut en pressemelding hvor de skriver at vinterhuden ennå ikke er herdet etter en lang vinter. Vi tåler dermed mindre sol nå enn på sensommeren.

Ta pauser
Over halvparten av alle nordmenn har blitt solbrent i Norge, viser en undersøkelse om folks solvaner gjort for Kreftforeningen. Fordi den norske hudtypen ikke er tilpasset mye sol, blir vi lett solbrent. Det er derfor viktig å ta pauser fra sola.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Petter Arneberg

Forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern sier at nordmenn har blitt flinkere til å smøre seg enn før.

- Undersøkelser viser at vi har blitt bedre til å smøre oss, men vi kan enda bli bedre. Vi smører ofte for tynt på. Hvis man smører et tynt lag, vil ikke solkremen ha samme faktor som det står på flasken, sier hun til Side2.

Sola er sterk nå
På denne tiden lar vi oss dessuten lure av været, og løper ut i sola straks skylaget bryter opp.

- Sola i mai er sterk, og kan være ekstra sterk idet den bryter frem fra skylaget. Man kjenner at det blir enda varmere når det bryter opp, og da blir det også mer UV-stråling, sier hun.

I tillegg glemmer mange å smøre seg når de «bare» skal nyte sola en liten stund. Den lille stunden kan være nok til at man brenner seg, og den kan bli lenger enn man først hadde tenkt seg.

- Det er klart man vil være ute når det endelig er sol, men man må være obs på hvor lenge man er ute, sier hun.

Vis solvett
Nilsen ønsker at nordmenn skal bli flinkere til å tenke selv når det gjelder å vise solvett.

- Tenk gjennom når det er nødvendig og hvor godt du må beskytte deg selv og barna. Noen tror at de må smøre seg i januar, men da er det ikke mye UV å hente. Nå er derimot sola sterk. Sjekk gjerne UV-varsel på yr.no eller UV-måling på nrpa.no/uvnett, sier hun.

I pinsen vil det være et tynnere ozonlag enn vanlig i hele landet, så sola er ekstra sterk.

- Det tar tid
For å herde vinterhuden, anbefaler Nilsen å være forsiktig.

- Ikke sol deg for mye på en gang og ikke bli brent. Etter hvert vil huden herdes og bli tykkere. Men det tar tid, sier hun.

Få land har flere tilfeller av føflekkreft enn Norge. Man tror at omtrent 90 prosent av krefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.

Sjekk fjorårets solkrem
Har du en solkremflaske fra i fjor stående, vil du sannsynligvis kunne bruke den også i år.

- Stort sett vil man merke det på lukt og konsistens hvis den er ødelagt, sier Nilsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.