Dette kan være viktigere enn å studere

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Et godt profesjonelt nettverk kan gi deg unike muligheter i arbeidslivet.

17.01.14 11:14

(SIDE2): StudConsult er et studentdrevet konsulentselskap ved Handelshøyskolen BI. Studenter som har jobbet i selskapet har gått rett ut i sine drømmejobber hos store konsulentselskaper, slik som Deloitte og Quartz+Co.

Studentene oppgir at grunnen til at de har fått jobbene er på grunn av sitt engasjement ved siden av studiene, i StudConsult.

- Ser nye muligheter


Nettavisen blogger og jobbekspert, Trine Larsen, forteller at man bør skille mellom et profesjonelt og et privat nettverk.

- Det er klart at et profesjonelt nettverk er viktig. Et slikt nettverk gir deg kunnskap om andre og nye muligheter. Det vil gi deg nye tanker og ideer ved å kommunisere med andre som sitter med mye kunnskap, sier Larsen.

Hun tror private nettverk er overvurdert og mener man bør legge mer vekt på et profesjonelt nettverk.

Mange mener at utadvendte mennesker har mer flaks enn andre, men Larsen mener at dette er feil måte å se på det på. Hun mener de er flinke til å se muligheter.

Erfaring teller like mye som karakterer


Ofte er studenter bekymret for å ta på seg for mye ved siden av studiene. Dette på grunn av at det skal ta opp lesetiden for å prestere bra på eksamen og få gode karakterer.

- Jeg må innrømme at man heller velger en kandidat med karaktersnitt B og erfaring, enn en student med karaktersnitt A uten erfaring, sa Larsen til Nettavisen i november.

Det kan derfor lønne seg å sette av litt ekstra tid til å skaffe seg et godt profesjonelt nettverk.

- Det er ikke lett å skaffe seg et godt nettverk, men det er ikke vanskelig heller. Et tips er å for eksempel dra på frokostmøter. I Oslo er det så mange froostmlter t du kan spise grativ frokost hver dag nesten, sier Larsen og ler.

- Slike møter er gode arenaer for å få et profesjonelt nettverk. Man får blant annet dypere kunnskap ved å snakke med de som er der. Men da er det vitig at man har interesse for det man skal snakke om. Så prøv å bruke de arenaene som finnes.

En annen arena er diskusjonsforumer. Det kan ligge mange muligheter i å bidra i diskusjoner og vise dine meninger. Det vil heve kunnskap og kape innsikt.

- Et godt nettverk kan bidra til nye jobber, kompetanseheving og løsing av utfordringer, sier Larsen.

Men et profesjonelt nettverk krever noe av begge parter. Det handler om å gi og ta.

Ta på deg verv


Larsen forteller at engasjement ved siden av studiene er viktig i jakten på drømmejobben, slik som eksemplet med StudConsult.

- Det er absolutt viktig. Fordi ofte ønsker arbeidsgiver at kandidatene skal ha erfaring, og verv ved siden av studiene kan ofte anses som relevant erfaring. Det er helt klart effektivt å jobbe i studentavisen eller ta del i studentmiljøet. Det synes jeg er veldig lurt, sa Larsen til Nettavisen i november.

Hun er tilhenger av at studenter tar på seg verv ved siden av studiene.

Det er også viktig å finne det vervet eller den jobben som passer for deg og dine studier.

- Ta på deg verv i studentorganisasjoner eller politiske partier. Finn noe du engasjerer deg for, og prøv å få relevante oppgaver innenfor det som er relevant for studiene dine, sier Larsen.

Hvis man for eksempel studerer til å bli journalist, vil det lønne seg å ta på seg et verv i studentavisen, som de fleste høyskoler i Norge har. Studerer man økonomi kan et verv som gir deg muligheten til å jobbe med økonomioppgaver være lurest.

Dette er også en god arena for å skaffe seg et godt profesjonelt nettverk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Utdanning

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag