*Nettavisen* Nyheter.

Dette kartet er gode nyheter

Foto: (Meteorologisk institutt)

Avinor har åpnet norsk luftrom. Her er bildet som viser at det ikke er askeskyer i horisonten.

23.04.10 15:33

SISTE: Hele det norske luftrommet er åpent for trafikk. Alle lufthavner er åpne. Varslene antyder ikke nye restriksjoner, lyder meldingen fra Avinor klokka 15 fredag.

Den samme prognosen hadde Avinor fredag morgen.

For resten av helgen ser det bare lysere ut.

Les egen sak: For et møkkavær!
Sjekk været på Nettavisen her

Sludd og snø i Bergen
Og også på værfronen ser det lyst ut. Selv om det var en litt mørk start på dagen. I morgentimene fredag var det til og med snø i luften i Bergen, og meteorologene sier at nedbøren vil komme i byger utover dagen.

- Det blir snø, sludd og haglbyger. Det blir litt lettere i kveld, men først i morgen blir det opphold, sier statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vervarslinga på Vestlandet til BA.no.

Det ligger imidlertid an til å bli en flott lørdag i Bergen, men også i Oslo.

Når det gjelder Oslo, så ligger det an til dagtemperaturer på rundt 12 grader og sol både på lørdag og søndag, ifølge Storm Weather Center.

Det er med andre ord lysninger på gang.

Mindre aske
Det siste askevarselet fra Meteorologisk institutt spår også at det blir mindre aske utover helgen. Fra fredag viser varselet at askeskyene tynnes ut over Norge og resten av Europa.

Lørdag skal også vinden snu, og da vil det meste av utslippet fra Eyjafjallajökull blåse vest og sør fra Island, og ikke østover mot Europa slik den har gjort tidligere.

Utenfor rødsonen
De siste prognosene fra Met Office i London viser at hele Norge, med unntak av sørtippen, styrer unna askeskyene nærmest hele dagen. Selv om sørlige deler av Agder kommer i rødsonen deler av fredagen blir ikke Kjevik lufthavn påvirket av dette.

Forbudssonen ligger nå mellom Skottland og Island. Norge ligger i et område der luftfartsmyndighetene lar selskapene selv bestemme om de skal fly eller ikke. Fra Kjevik har både SAS og Norwegian avganger fredag morgen.

Snart normal trafikk
– Vi er tilbake i tilnærmet normal trafikk. Noen kanselleringer er det, men det er fordi det tar noen dager å komme tilbake til normalen, sier markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til Nettavisen fredag morgen. Alle avganger og kanselleringer fra Norwegian finner du her.

SAS opplyser at de vil fly et tilnærmet normalt trafikkprogram innenriks fredag 23. april.

- Utsiktene for resten av Europa er også bra. Situasjonen kan imidlertid endre seg og det tar også litt tid før alle flyene våre er i rute etter de siste dagers trafikkforstyrrelser, opplyser selskapet.

For SAS finner du liste over avganger og kanselleringer her.

Siste prognose fra Met Office. Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den siste askerapporten fra Meteorologisk institutt går fram til 25 april klokken 18.00 GMT (20.00 norsk tid).

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.