*Nettavisen* Nyheter.

Dette kjøper du til nyttårsaften

Foto: (Shutterstock)

Ikke kjøpt inn champagnen ennå? Her er de ti beste fra vår store champagnetest.

(SIDE2): Side2 testet hele 31 champagner til årets nyttårsfeiring, men blant dem var det noen helt klare favoritter. Et stort utvalgt av de lekre boblene må bestilles på forhånd, derfor har vi nå valgt ut et lite knippe med de beste fra polets hyller du kan sikre deg til den store kvelden.

Champagne til nyttårsmiddagen
All champagne nytes godt uten noen som helst form for tilbehør – men den elegante drikken er svært anvendelig og kan matche så godt som all mat. Særlig hvis man ikke finner en god vinvariant. Mange velger champagne som aperitiff til den store festen, men en kan like gjerne servere de smakfulle boblene til middagen. Champagne egner seg selvsagt svært godt til sjømat og fisk, men også til fetere matretter som kalkun, and og lam. Pinnekjøttet har ikke noe vondt av å bli servert med en smak av sprudlende – det renser og frisker opp ganen for hver gang og gir en forfriskende vri til de tradisjonelle juleretten. Til det salte kjøttet er det viktig med en champagne eller musserende som har god syre, fruktighet og har god konsentrasjon.

Skalldyr som hummer og østers eller andre favoritter fra havet passer glimrende til champagne og til nyttårsmiddagen som forrett eller hovedrett. Det er nå på vinteren at skalldyra er på sitt aller beste – kreps, store kongereker, kongekrabber eller lignende er supert til forrett og meget tasty med champagne. En mineralrik champagne med aroma av epler som har god syre og fylde passer til det. En fin blanc de blancs (som er 100 % Chardonnay) kan for eksempel passe godt.

Blant årets favoritter er:

Veuve Cliquot, Brut, Reims, Frankrike
(#881, kr 380)

Lys strågul i fargen. God og intens fruktig aroma med modent eple og et hint av gjærbakst og mineraler. Fyldig og frisk i smak, med god lengde på ettersmaken – mineralsk og toasty. Denne er sukret en del, slik at den gleder mange ganer og er en svært velegnet nyttårschampagne. I år som i fjor en av panelets klare sprudlende favoritter.

Super til forrett av sjømat eller som aperitiff.

Skål og godt nyttår!

Laget på 56 % Pinot Noir, 28 % Chardonnay og 16 % Pinot Menuier.

R de Ruinart Champagne Brut, Reims, Frankrike
(#2986, kr 385) (testutvalg)

Gulgrønn i fargen. Dufter av pære, gult eple, sitrus, mineraler og gjærbakst. Syrlig med god frisk og lang og godt utviklet ettersmak. Mye futt i både anslag og i avslutning.

En storfavoritt blant paneldeltakerne! Passer glimrende til sjømaten, pinnekjøttet eller selvsagt som aperitiff.

Laget på Chardonnay 40 % og Pinot Noir 60 %.

Drappier, Carte Blanche Brut, Reims, Frankrike
(#30532, kr 250)

Lys gyllen i farge. Aroma av eple, pære og et hint sitrus og mineraler. God mousse, god syre og lang ettersmak preget av epler, lime og mineraler. Herlig valg til sjømaten.

Et supert kjøp til en meget god pris!

Laget på 75 % Pinot Noir, 20 % Pinot Meunier og 5 % Chardonnay.

Tattinger, Brut Rèserve, Reims, Frankrike
(#11043, kr 330)

Fin gyllen i farge. Aroma preget av eple og sitrus med hint av mineraler. Lang og tørr mineralsk ettersmak med god mousse. Fin syre og svært frisk.

Perfekt til hummer, reker og kreps.

Laget på 42 % Pinot Noir, 38 % Chardonnay og 20 % Pinot Meunier.

Moët & Chandon 2002 Grand Vintage, Èspernay, Frankrike
(#6771, kr 440)

Klar gulgrønn i fargen. Dyp fruktig aroma preget av sitrus, toast, modent eple og mineraler. Fin mousse, god fylde og friskhet med preg av mineraler og brøddeig i en lang ettersmak. En staselig vintage som egner seg godt som aperitiff før middag og til forrett av sjømat. Men denne kunne vi lett ha servert til både pinnekjøtt og kalkun.

Laget på 51 % Chardonnay, 26 % Pinot Noir og 23 % Pinot Meunier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

J. Dumangin Fils, Brut Rosè, Chigny-les-Roses, Frankrike
(#15264, kr 270)

Elegant lakserosa på farge. Nydelige dufter av røde bær, eple, sitrus og gjærbakst. God mousse og flott syre – fin tørrhet og lengde.

En svært god rosè som egner seg vel til desserten eller som aperitiff.

Laget på 50 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir og 10 % Pinot Meunier.

Moët & Chandon, Rosè Impèrial Brut, Èspernay, Frankrike
(#41378, kr 400)

Lys rosa med lette rødlige toner med flotte brusende bobler. Aroma preget av røde bær, eple og sitrus og deilig brøddeig. Fin ettersmak, god syre og tørr finish. Denne kan også med letthet serveres til sjømat eller til desserten. En rosa aperitiff er jo også alltid en vinner!

Laget på 45 % Pinot Noir, 35 % Pinot Meunier og 20 % Chardonnay.

Lanson, Rosè Label Brut Rosè, Reims, Frankrike
(#6407, kr 369)

Middels dyp rosa på farge. Aroma preget av eple, bringebær, jordbær og mineraler med et snev av toast. Frisk og ren på smak – en god champagne til nyttårsforrett av sjømat eller som aperitiff.

Laget på 53 % Pinot Noir, 32 % Chardonnay og 15 % Pinot Meunier

Veuve Cliquot, Brut Rosè, Reims, Frankrike
(#44022, kr 425)

Dyp rosa med et hint av oransjetoner. Fruktig og lett aroma med innslag av jordbær og rødt eple, lett mineralsk og med et hint av gjærbakst. Nydelig syrlige toner med en tørr og lang ettersmak. Flott mousse som varer.

Super til aperitiff eller når klokken slår tolv.

50–55 % Pinot Noir, 15–20 % Pinot Meunier og 28–33 % Chardonnay.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.