Det er mindre enn en måned igjen til julaften, noe landets nettbutikker merker godt. En ny undersøkelse viser nemlig at flere nordmenn enn noen gang vil handle gaver og bruke penger på nettkjøp i julemåneden.

Undersøkelsen er utført av MPX Monitor blant 1100 nettkunder. Av de spurte oppgir 76 prosent at de handlet julegaver på nett i fjor, mens hele 87,5 prosent oppgir at de kommer til å gjøre innkjøp på nettet i ukene før jul i år.

Slår det til, er det duket for ny rekord for julehandel på nettet.

Øker hvert år
- Nettbutikkenes andel av julehandelen øker for hvert år. Med den økningen som undersøkelsen bærer bud om, kan det tyde på at landets mest populære nettbutikker vil kunne oppleve nok en hyggelig økning i forhold til fjoråret, sier daglig leder Stian Gabrielsen i nettbutikken MPX.no i en pressemelding.

Også daglig leder Sven-Aage Lysebo i nettbutikken NetShop tror på godt slag i ukene før jul.

- Foreløpig har det ikke vært helt texas, men vi ser at etterspørselen er økende, også sammenliknet med fjorårets rekordomsetning i fjerde kvartal, sier Lysebo til Nettavisen.

Tenker ikke på finanskrisen
Undersøkelsen viser at 75 prosent av alle spurte i liten grad lar seg påvirke av økonomisk urolige tider.

- Dette viser at de fleste kundene er på vei ut av finanskrisen. Åtte av ti svarer at de skal bruke like mye eller mer penger på gaver enn de gjorde i fjor, og hver tredje kunde sier de skal handle flere gaver på nettet, sier Gabrielsen.

Ifølge Gabrielsen kommer gavene som havner under norske juletrær til å være hakket dyrere enn de var i fjor.

Forbrukerelektronikk på topp
Både undersøkelsen fra MPX og opplysninger fra NetShop viser at forbrukerelektronikk er svært populære gaver å kjøpe på nett.

- Vi selger mest TV og HiFi-anlegg, bærbare datamaskiner og spillkonsoller nå før jul. Play Station 3 og XBOX360 har solgt helt formidabelt i det siste, sier NetShop-sjefen til Nettavisen.

Også hos MPX topper forbrukerelektronikk listen foran spill og datautstyr. (Se hele listen nederst i saken)

Trygghet viktigst
Selv om pris er viktig, er det ikke avgjørende for hvor nordmenn handler julegavene, skal vi tro undersøkelsen.

- De siste tiden har den norske kronen styrket seg voldsomt mot pund, euro, dollar og sveitsiske franc. Det betyr antagelig at lysten til også å handle julegaver i utenlandske nettbutikker er litt større i år enn i fjor. Samtidig har prisnivået på mange av de mest attraktive julegavene hos oss sunket med opp til 20 prosent siden i fjor, sier Gabrielsen.

Ifølge undersøkelsen oppgir 77 prosent av norske nettkunder at de velger norske nettbutikker hovedsakelig på grunn av trygghet, enkelhet og forbrukerbeskytten som den norske Forbrukerkjøpsloven gir. Hakk i hæl følger handleturer i nettbutikker i Europa og USA, viser undersøkelsen.

Dette kjøper vi helst på nett:

1. Forbrukerelektronikk

2. Spill

3. Datautstyr

4. Foto/video

5. Klær

6. Leker

7. Sportsutstyr

8. Reiser

9. Annet

10. Kjøkkenutstyr