RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kjøper du til barna

Sist oppdatert:
Skal du kjøpe spill i julegave? Da bør du sjekke denne listen først.

(Spillmagasinet): Før jul bugner butikkene av spill til barn i alle aldre og som forelder, storesøster eller tante og onkel er det alltid lett å vite hva en skal velge.

Store reklamekampanjer kan gi helt galt inntrykk av et spill, og selv om de yngste barna er ganske ukritiske er det mer verdifult å gi bort gode spill enn dårlige spillopplevelser.

I denne guiden tar vi for oss de aller fleste spill som er beregnet på barn eller egner seg for barn. Vi tar også med de spillene vi aboslutt ikke anbefaler, så bør du være godt rustet til en effektiv julehandel og en fredelig jul.

LittleBigPlanet

Til: Playstation 3

Sjanger: Plattform

Aldersgrense: 7+

«LittleBigPlanet» er uten tvil blant årets beste spill og en veldig god grunn for pappa til å kjøpe Playstation 3 også. Spillet har trivelig grafikk og musikk og det intuitive designverktøyet lar deg lage nesten hva som helst. Hovedhistorien i spillet er stor og underholdende og «LittleBigPlanet» blir enda morsommere sammen med flere. Alt i alt er «LittleBigPlanet» en kreativ perle som bare gir og gir.

Super Mario Galaxy

Til: Wii

Sjanger: Action/Plattform

Aldersgrense: 3+

«Super Mario Galaxy» kom riktignok til jul i fjor, men dette er et av spillene du bare må ha og som både barn og voksne finner like underholdende.

Med unntak av et tidvis pittelitt irriterende kamera som gjør det vanskelig å sikte inn når du skal hoppe på fiendene, er «Super Mario Galaxy» så nærme perfekt som det er mulig å komme.

Spillet er stort, utfordrende, engasjerende, underholdende, nyskapende, har et deilig intuitivt kontrollsystem og hører hjemme i enhver spillsamling.

FIFA 09

Til: PS3, X360, PC, Wii, PS2

Sjanger: Sport

Aldersgrense: 3+

FIFA-serien er en superselger i Norge. Dette er den siste versjonen og bedre har det aldri vært. En ny dimensjon i kontrollsystemet gjør, på toppen av nye taktiske og fysiske elementer, «FIFA 09» til et soleklart løp-og-kjøp-spill. Wii-versjonen av spillet, kalt «FIFA 09 All Play» er også teknisk meget bra og enkelt og greit det beste fotballspillet på Wii akkurat nå.

Banjo-Kazooie:
Nuts & Bolts

Til: Xbox 360

Sjanger: Actioneventyr

Aldersgrense: 7+

«Banjo-Kazooie» har vi latt fire jenter rundt elleve år teste en hel kveld.

- Dette var veldig gøy, og spesielt gøy var det å hele tiden få nye slags oppgaver, sier en av våre testere og summerer enkelt opp jentenes meninger.

De spilte lenge og mente man kunne spilt enda lenger. Dette kan vi være helt enig i. Her er det time på time med spill. I tillegg er det et ganske unikt spill som nesten må oppleves for at man skal skjønne helt hva det er. Grafikken er søt og har en unik grafisk tilnærming, som fungerer bra. Lydeffektene kunne vi godt byttet ut dog.

«Banjo» er et spill du virkelig kan legge under juletreet. Det er svært mange timer med spilling her, uansett alder.

Madagaskar:
Escape 2 Africa

Til: PS3, X360, PC, Wii, PS2, DS

Sjanger: Action

Aldersgrense: 7+

Noen spill er mye morsommere enn du skulle tro når du først pakket det ut, og dette er et av dem. Svært varierende spilling, enkelt og morsomt. Vi ga den forrige versjonen av spillet terningkast 5, og kalte det et sjokkerende godt barnespill. Det er dette også. Mye å gjøre, med morsom grafikk og lett tilgjengelig. Litt minus for at spillet kun er på engelsk, men det funker greit å gjette seg til hvordan man styrer ting.

Animal Crossing:
Let's Go to the City

Til: Wii

Sjanger: Simulator

Aldersgrense: 3+

Dette er et enkelt, morsomt og underholdende spill som svært mange barn vil like. Du kan spille det dag etter dag, time etter time, for så mye er det å gjøre her. Har du DS-versjonen bør du kanskje vurdere om det er verdt å kjøpe dette, for det er veldig likt.

Boogie Superstar

Til: Wii

Sjanger: Underholdning

Aldersgrense: 3+

Dette er syngespillet flest vil hate, og noen vil elske. Du forstår neppe dette spillet hvis du ikke er mellom 9 og 15 år. Og helst jente. Det er nok ikke mange tolv år gamle gutter som vil bytte ut et skytespill med «Boogie Superstar». Samtidig: Hvor mange spill finnes det for fjortis-jenter?

Josefine-og-drømmespeilet-250
Josefine-og-drømmespeilet-250

Josefine og Drømmespeilet

Til: Nintendo DS

Sjanger: Eventyr

Aldersgrense: 3+

I «Josefine og Drømmespeilet» skal barna hjelpe Josefine med å finne den forsvunne Gubben Goblin.

Positivt at barna kjenner igjen figuren fra PC-spillet. Spennende fra starten av, men etter hvert blir det lite action for de større. «Josefine og Drømmespeilet» har norsk tale og barna finner fort ut av de ulike oppgavene i spillet. Mange oppgaver krever at barna må konsentrere seg på beskjeder som blir gitt og utføre de.

Disney Fairies: Tinkerbell

Til: Nintendo DS

Sjanger: Eventyr

Aldersgrense: 3+

Siden spillet kun er på engelsk blir det litt vanskelig å spille for de små alene. Fordelen er at det passer fint å spille sammen med voksne fra starten, for så å spille alene senere. Jo mer barna spiller spillet jo mer populært blir det. Det betyr at spillet kan ha lang levetid. Spillet er ellers flott med god grafikk og mye å utforske. Perfekt for rosaelskende jenter.

Sofie: Hønseføtter og gulerøtter

Til: PC

Sjanger: Pedagogisk

Aldersgrense: 2 - 5 år

Spillet henvender seg mot de aller minste, og hovedgrunnen til at alright ble til kjempegøy for vår 4-åring er mestringsgraden. Hun klarte alt på egen hånd, og syntes det var gøy.

Det er ingen historie i spillet. I stedet blir man med Sofie og bestevennen, dinosauren Muffe, på en tur til kjøkkenhagen. Man kan undersøke alt som er i kjøkkenhagen, lytte til fem delvis animerte sanger og spille åtte minispill. De fleste spillene er som ”vanlig” i denne type utviklende spill. Det er blant annet huskespill, puslespill, gjenkjenning av former og malespill. Et klart minus er imidlertid at det ikke er noen funksjon for å skrive ut det man har malt i 4-årings favoritt, malespillet.

For vår spillvante 4-åring savnet vi flere utfordringer. Det burde vært flere ulike vanskelighetsgrader på de forskjellige spillene. Vi testet også spillet på en 2.5-åring uten spillerfaring – og det var ingen suksess. Hun ble ikke noe mer komfortabel verken med mus eller tastatur.

Likevel, spillet fås for under 200 kroner, og får fast plass i hylla mi fremover. Hvis lillejenta bare forstår musa så vil nok dette kunne bli en suksess. I mens vet 4-åringen at hun er helt sjef på dette spillet.

Family Game Night

Til: PS2, Wii

Sjanger: Underholdning

Aldersgrense: 3+

Dette er en del forskjellige klassiske brettspil samlet i et spill: Fire på rad, Battleships, Boggle, Sorry! og Sorry! Sliders. Ikke alle like kjente hos oss, men de fungerer godt. Morsomt nok, om du har familien. En god erstatning for å kjøpe mange brettspil.

Wii Music

Til: Wii

Sjanger: Underholdning

Aldersgrense: 3+

«Wii Music» er morsomt, men særlig musikalsk er det ikke. Et spill er det heller ikke, men lett å få grep om er det. Hvis du hadde fått dette på tilbud, eller til en litt lavere pris kan det være en hit for barnefamilier. Vi tror likevel det kan være smart å vente på en oppfølger.

Ace Racers

Til: Playstation 2

Sjanger: Racing

Aldersgrense: 3+

De fleste av spillene i «Buzz Junior»-serien har vært gode og morsomme, og det er derfor overraskende at «Ace racers» er så elendig gjennomført som det er. Spillet er en avansert og digital versjon av en klassisk bilbane hvor en bruker buzzerne som «gasser'n». God idé, men teknisk plunder ødelegger opplevelsen. Banene forsvinner i løse lufta, det er nærmes umulig å slå datamotstanderne (som ikke kan fjernes) på noen brett samtidig som de er altfor enkelt andre steder.

Celebrity Sports Showdown

Til: Wii

Sjanger: Sport

Aldersgrense: 7+

«Celebrity Sports Showdown» skal være party-spill med mange sportsgrener og kjente ansikter. Men det faller helt gjennom. Grafikken er elendig, kjendisene er ikke brukt i det hele tatt og ligner egentig svært lite. Lyden er dårlig sportsgrenene er lite tilfredsstillende. Finn noe annet.

Styr unna disse kjendisene!

Littlest Pet Shop

Til: WII, PS2

Sjanger: Underholdning

Aldersgrense: 3+

Hasbros leketøysserie «Littlest Pet Shop» er en strålende suksess for barna. Ikke rart det kommer et spill basert på det hele, men ikke la deg friste. Spillet er så kjedelig at de barna vi lot prøve det heller ville leke med coveret. Kjøp heller et nytt lekedyr, eller noe litt mer interaktivt og spennende - som en pappeske for eksempel.

Les flere spillsaker på forsiden av Spill.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere